Avocatul Adrian Toni Neacșu: Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă desemnare de premier. Dizolvarea Parlamentului e doar o opțiune, nu o obligație pentru președinte

Avocatul Adrian Toni Neacșu: Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă desemnare de premier. Dizolvarea Parlamentului e doar o opțiune, nu o obligație pentru președinte
Adrian Toni Neacșu / Sursa: Facebook
Publicat: 04/11/2021, 14:35
Actualizat: 04/11/2021, 14:36

Președintele Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele și formațiunile parlamentare la noi consultări, a treia rundă, pentru a face o nouă desemnare a unui candidat pentru formarea unui nou Guvern, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, ceea ce nu reprezintă un al doilea eșec în Parlament, conform prevederilor Constituției, a explicat, pentru Gândul, avocatul Adrian Toni Neacșu, fostu judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Adrian Toni Neacșu a detaliat pașii constituționali care ar putea duce la învestirea unui nou Guvern, după ce senatorul liberal Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, a doua încercare de la momentul în care Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, acum aproape o lună, în 5 octombrie, iar în 20 octombrie, Dacian Cioloș, primul premier desemnat de Klaus Iohannis, a eșuat în atragerea voturilor necesare pentru învestire.

„Forțează limitele constituționale”

„Șeful statului trebuie să îi cheme din nou la consultări pe reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare. Trebuie să facă o nouă desemnare, după ce mandatul lui Nicolae Ciucă a fost depus. Aceasta nu reprezintă doua propunere picată, pentru că Parlamentul nu s-a pronunțat. Este o renunțare la mandat. Sigur că forțează limitele constituționale și opinia mea este că după înregistrarea la Parlament a listei de miniștri și a programului de guvernare, mandatul nu putea fi retras. În orice caz, în această situație, președintele trebuie să decidă când face o desemnare, Constituția nu prevede un termen”, a explicat Adrian Toni Neacșu.

Singurul termen din Constituție în acest sens este ca, la 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcția de premier să depună propunerile de miniștri și programul de guvernare în atenția aleșilor.

Precizarea vine în contextul în care, conform Constituției, după al doilea eșec la votul din Parlament, președintele poate, dar nu este obligat să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate.

La acest capitol, precizează fostul membru al CSM, Constituția prevede un termen, confort art. 89: „ După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

„Cel mai important este termenul de 60 zile de la primul vot negativ, cel față de Guvernul Cioloș, care se împlinește prin 18 decembrie. Și da, nu este obligat să îl dizolve, poate fi obligat doar de Curtea Constituțională, daca se merge pe sesizarea unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și Parlamentul României.

„Dizolvarea Parlamentului, după al doilea eșec, e doar o opțiune pentru președinte, nu obligație. Dacă nu se schimbă nimic în ce privește pozițiile partidelor față de moțiune, nu poate nici a doua, nici a zecea oară”, a comentat Adrian Toni Neacșu.

Fostul judecător consideră că șeful statului poate să îl desemneze pe Florin Cîțu pentru un nou mandat, chiar dacă este același premier demis prin moțiune de cenzură, acum aproape o lună

„Da, poate, dacă asta aduce o majoritate, e sprijinit de cineva. După părerea mea, putea și imediat după moțiune, dacă venea cu o nouă majoritate sau era cerut de celelalte partide”, a subliniat Adrian Toni Neacșu.

Ce au decis judecătorii CCR

Explicațiile vin în contextul în care Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat, argumentând printr-o decizie a CCR, că șeful statului ar încălca legea fundamentală dacă l-ar propune pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul pe care îl conduce a fost demis prin moțiune de cenzură.

Fostul președinte al Curții Constituționale a făcut referire la decizia CCR din februarie 2020, când a constatat că există un conflict de natură constituțională între Parlament și șeful statului, constând în facptul că președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban candidat la funcția de premier imediat ce Cabinetul său fusese demis prin moțiune de cenzură.

„În cauză, în mod contrar contrar obligației de loialitate constituțională, desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru s-a făcut și cu ignorarea efectelor moțiunii de cenzură, a votului dat, la un interval de timp (o zi de la data adoptării moțiunii de cenzură) care exclude în mod obiectiv intervenția oricărui element de natură să fi produs o schimbare de optică și o reconfigurare semnificativă a exprimării votului în Parlament (ținând seama și de numărul voturilor în favoarea moțiunii de cenzură). Desemnarea apare astfel ca un act de voință unilateral, expresie a voinței exclusive a Președintelui României, care se poziționează astfel în afara logicii raporturilor constituționale de separație și echilibru al puterilor în stat și a efectelor pe care această logică le atașează actului desemnării candidatului la funcția de prim-ministru. Întregul ansamblu de acte/fapte/declarații ale Președintelui României demonstrează distorsionarea sensului firesc al normelor constituționale referitoare la desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, faptul că nici măcar nu a existat intenția de desemnare a unui candidat care să obțină votul de încredere al Parlamentului, ci mai degrabă că a existat intenția de a nu-l obține, precum și, din această perspectivă, o poziționare antagonică a Președintelui față de Parlament, cu încălcarea obligației de loialitate constituțională care guvernează interpretarea și aplicarea Constituției și raporturile dintre autoritățile publice de rang constituțional, ceea ce determină, în consecință, un conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlament”, se arată în decizia CCR.

„Noi nu discutăm dacă decizia CCR este bună sau este corectă. Ea există și este obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru președinte, care face propunerile”, a precizat Augustin Zegrean, care nu exclude însă ca politicenii să ignore Constituția să meargă înainte cu propriile planuri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?