PSD sesizat Poliția și Prefectura Capitalei în cazul congresului PNL: „Pune în pericol sănătatea publică din București și din întreaga țară”

Publicat: 24 09. 2021, 16:23
Actualizat: 24 09. 2021, 18:09
Sursa FOTO: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD) au trimis mai multe sesizări împotriva congresului Partidului Național Liberat (PNL), către Poliția Locală Sector 1, Poliția Locală București, Jandarmeria Română, Prefectura Capitalei, Poliția Capitalei, Poliția Română și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În sesizări, PSD susține că prin organizarea acestui congres, la care sunt așteptați aproximativ 5.000 de oameni, se săvârșesc infracțiuni deosebit de grave, care pun în pericol sănătatea publică din București și din întreaga țară, în condițiile în ce România este în valul patru al pandemiei și numărul de cazuri COVID-19 crește în fiecare zi.

„Conform declarațiilor publice ale reprezentanților PNL, acest partid intenționează să organizeze, sâmbătă, 25 septembrie 2021, un congres politic, la care urmează să participe, cu prezență fizică, într-o singură incintă, peste 5.000 de invitați din partea organizațiilor județene ale PNL din întreaga țară.

Pentru organizarea acestui eveniment politic, în declarațiile publice reprezentanții PNL au invocat prevederile HG 990/2021, Art 1, pct. 4, conform cărora «organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori»”.

Deși reprezentanții PNL încearcă să insinueze că această întrunire politică ar reprezenta o producție artistică, în fapt congresul politic nu se încadrează la niciuna dintre activitățile culturale definite conform legii.

Activitățile care se încadrează în prevederile legale invocate de PNL sunt definite la pct. 7 din Anexa 3 la Hotărârea nr. 932/0 septembrie 2021, respectiv «activitățile instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare de artă și meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber». Deci doar activitățile acestor instituții și nu ale unui partid politic se pot desfășura în condițiile reglementate la Art 1, pct. 4, din HG 990/2021”, se arată în sesizarea PSD.

CITEȘTE ȘI: