REVOLTĂ. Guvernul ne-a întors în 1919. Blocul Național Sindical bate cu pumnul în masa lui Orban: Ajunge!

Publicat: 12 05. 2020, 22:39
REVOLTĂ. Guvernul ne-a întors în 1919. Blocul Național Sindical bate cu pumnul în masa lui Orban: Ajunge! / Sursa FOTO: https://financialintelligence.ro

Proiectul de lege privind instaurarea stării de alertă riscă să arunce în aer România. Blocul Naţional Sindical se revoltă și condamnă atitudinea Guvernului Orban, despre care spune că a dus țara înapoi în anul 1919, când drepturile muncitorilor nu erau respectate câtuși de puțin.

Într-un comunicat de presă, BNS cere Parlamentului să elimine în totalitate prevederile proiectului de lege ce instituie suspendarea unor drepturi ale lucrătorilor.

„Lucrătorii sunt oricum foarte expuşi în această perioadă, sănătatea lor şi a familiilor lor este în mod direct şi semnificativ influenţată de măsurile de protecţie dispuse de angajator la locul de muncă. În loc să instituie măsuri clare de protecţie a sănătăţii la locul de muncă, Guvernul ajută angajatorii (implicit angajatorul stat) să dispună în mod discreţionar de lucrători”, își exprimă nemulțumirea sindicaliștii.

Concret, BNS arată că „proiectul de act normativ în forma în care a fost trimis către Parlament abrogă pe durata stării de alertă reglementări esenţiale ale Codului Muncii, acordă drepturi disproporţionate angajatorilor în raport cu salariaţii, afectează principiile privitoare la caracterul consensual al contractului de muncă, afectează în mod grav drepturi constituţionale ale lucrătorilor, precum dreptul la negocieri colective, dreptul la grevă, dreptul la acţiuni de protest”.

Sindicaliștii se tem că, prin acest proiect de lege, „Guvernul deschide poarta către numeroase abuzuri ale angajatorilor”, oferindu-le acestora posibilitatea de a modifica unilateral elemente esenţiale ale contractului de muncă, precum timpul de muncă, durata, modul de organizare, felul şi locul muncii, obligarea la activităţi suplimentare faţă de cele prevăzute în fişa postului etc.

„Guvernul experimentează săptămâna de lucru la 54 de ore”

Mai mult, BNS susține că „Guvernul Orban experimentează săptămâna de lucru la 54 de ore, o iniţiativă nemaivăzută din 1919 (când a fost adoptată Convenţia OIM nr. 1 privind durata muncii) şi până astăzi!”.

Reprezentanţii BNS se întreabă „cum se preocupă Guvernul de sănătatea lucrătorilor”, în condiţiile în care, pe perioadă nedeterminată, instituie încălcări ale Convenţiilor OIM, ale Directivelor Europene sau ale acordurilor internaţionale a căror consecinţă este „vulnerabilizarea salariaţilor afectaţi, respectiv capacitatea de refacere a organismului şi slăbirea imunităţii acestora”.

Senatul a adoptat în formă modificată proiectul de lege al Guvernului Orban, care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă ce urmează a fi instituită după încetarea stării de urgenţă. Potrivit formei amendate de Senat, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale pentru 30 de zile şi poate fi prelungită pentru cel mult 30 de zile.