Șah la Ponta. Băsescu a ajuns primul la „scaunul” rezervat României la summitul informal de la Bruxelles

Șah la Ponta. Băsescu a ajuns primul la scaunul rezervat României la summitul informal de la Bruxelles
Publicat: 23/05/2012, 14:49
Actualizat: 23/05/2012, 15:51

Președintele Traian Băsescu va participa miercuri, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Plecarea președintelui la Bruxelles vine pe fondul tensiunilor cu șeful Guvernului, Victor Ponta, care, în urmă cu două zile, anunțase că Traian Băsescu n-are de ce să participe la acest summit informal, deoarece nu ar avea mandat din patea României. Premierul ar fi vrut să participe el la summit, deoarece acolo s-ar discuta „probleme care țin de competența Guvernului”. De asemenea, Ponta a cerut Parlamentului să decidă cine trebuie să reprezinte România la Consiliul European: președintele sau premierul?

Ce a spus Băsescu înainte de plecare

Șeful statului a declarat că România va susține toate măsurile pentru stabilitate fiscală și creștere economică, atâta vreme cât ele „nu ne lezează interesele”. Șeful statului a precizat că va cere extinderea de la doi la trei ani termenului limită în care fondurile europene pot fi cheltuite, astfel încât să nu existe riscul pierderii acestora, dar și o deschidere totală a pieței muncii la nivelul UE.

„Atât la Consiliul din decembrie, cât și la cel de primăvară, Comisia Europeană a primit mandat să prezinte un document care să fie axat pe creștere economică. Pot să vă spun că avem câteva linii prefigurate pe care le voi exprima acum în așa fel încât să fie reflectate în documentul diun iunie. România susține Tratatul fiscal. Nu e posibilă creștere economică fără stabilitate fiscală”, a spus Băsescu, înaintea plecării la Bruxelles.

„Măsurile nu trebuie să vizeze diminuare fondurilor structurale. Dacă un stat nu a reușit să cheltuiască sumele alocate, nu văd de ce nu am introduce în discuție extinderea termenului de la doi la trei ani pentru cheltuirea fondurilor”, a mai spus șeful statul.

„Vom susține măsuri de relansare economică cu condiția ca acestea să nu ne lezeze interesele. Vrem să putem beneficia de eventuale facilități ale unui program de creștere, dar să nu ne împingă în zona de deficit excesiv”, a afirmat șeful statului.

„România spune consolidare fiscală, măsuri de creștere și soluții fără afectarea fondurilor structurale” , a insisiat președintele.

Băsescu a mai spus că o soluție pentru creșterea economică în UE este liberalizarea completă a pieței muncii la nivelul Uniunii Europene, lucru pe care România îl va susține.

„Nu putem să vorbim numai de bani. O liberalizare completă a pieței de muncă este un element de creștere economică. (…) Să nu mai existe nouă state care impun restricții pentru forța de muncă din România”, a spus șeful statului.

„Această reuniune informală a Consiliului European nu se va încheia cu obișnuitul text de concluzii. Toate ideile care vor fi reținute din schimbul de opinii al liderilor vor constitui baza pentru deciziile care se vor lua la Consiliul European din 28 – 29 iunie a.c.”, se subliniază în comunicatul Președinției.

Consiliul European informal va prilejui un schimb de opinii cu privire la măsurile care trebuie adoptate în continuare pentru stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

Discuțiile vor fie structurate pe patru dimensiuni: dezvoltarea de politici economice naționale sănătoase, avansarea agendei Pieței Unice a Uniunii Europene, finanțarea economiei reale și măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă, mai evidențiază Președinția.

Ponta: Traian Băsescu nu are nicio atribuție

Cu două zile în urmă, premierul Victor Ponta declara că, dacă șeful statului, Traian Băsescu, va merge miercuri seară la cina informală de la Bruxelles, unde se discută probleme care țin de Guvern, atunci va merge pentru a mânca și a glumi, întrucât nu are atribuții pe probleme de politică economică. „Nu are nicio atribuție din păcate domnul Băsescu și nu știu exact ce va discuta. Că dacă discută probleme economice – pentru că asta se discută miercuri – de creștere economică, de creare de locuri de muncă – domnul Băsescu nu are nicio atribuție în chestia asta, chiar dacă mai tăia el salarii, nu e treaba lui asta, asta e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, să facă politici economice”, a spus Ponta, la sediul USL.

El a făcut diferența între Consiliul European care are loc la Bruxelles pe 28 iunie și dineul de miercuri seară. „Miercuri seară este o cină informală pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul președinte Băsescu, dacă merge miercuri la cină, o să meargă să mănânce și să glumească cu ceilalți, că pe probleme economice și de politică economică nu are nici atribuții, nici sprijinul nici al majorității parlamentare, nici al Guvernului”, a subliniat Ponta.

Cum a răspuns Bruxelles-ul la disputa Băsescu-Ponta: Miercuri va fi un singur scaun

Un purtător de cuvânt al Consiliului European afirmă că va exista un singur scaun pentru reprezentantul României cu ocazia reuniunii informale de miercuri, relatează site-ul EurActiv.com.

Întrebat ce se va întâmpla dacă atât președintele Traian Băsescu, cât și premierul Victor Ponta vor veni la summitul informal de la Bruxelles, programat miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului European, Jesús Carmona, a explicat că cei doi lideri vor primi permisiunea de a intra în clădire, dar, în sala de ședințe, va fi un singur scaun pentru reprezentantul României.

„Ei vor trebui să decidă cine va sta pe scaunul” destinat României, a explicat Carmona, insistând că oficialii UE nu vor arbitra aceste disensiuni.

Citește și Cât mai tace Băsescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Beckham vs Wahlberg în instanță. De ce au ajuns cei doi foști prieteni la război
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?