Cum răspunde Bruxelles-ul la disputa Ponta-Băsescu: miercuri va fi un singur scaun

Cum răspunde Bruxelles-ul la disputa Ponta-Băsescu: miercuri va fi un singur scaun
Publicat: 22/05/2012, 13:57
Actualizat: 24/05/2012, 10:09

Un purtător de cuvânt al Consiliului European afirmă că va exista un singur scaun pentru reprezentantul României cu ocazia reuniunii informale de miercuri, relatează site-ul EurActiv.com.

Întrebat ce se va întâmpla dacă atât președintele Traian Băsescu, cât și premierul Victor Ponta vor veni la summitul informal de la Bruxelles, programat miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului European, Jesús Carmona, a explicat că cei doi lideri vor primi permisiunea de a intra în clădire, dar, în sala de ședințe, va fi un singur scaun pentru reprezentantul României.

„Ei vor trebui să decidă cine va sta pe scaunul” destinat României, a explicat Carmona, insistând că oficialii UE nu vor arbitra aceste disensiuni.

Jesus Carmona a subliniat că un singur reprezentant român va putea asista la discuțiile din cadrul summitului informal, celălalt lider de la București neavând dreptul să stea nici măcar în rândul al doilea în sală și nici să facă declarații.

Premierul Victor Ponta solicită Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European și pe cel pe care îl consideră îndreptățit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie. Anunțul a fost făcut după ședința de luni a liderilor USL. Înaintea ședinței USL, Victor Ponta a declarat că, dacă șeful statului, Traian Băsescu, va merge miercuri seară la dineul informal de la Bruxelles, unde se discută probleme care țin de Guvern, atunci va merge pentru a mânca și a glumi, întrucât nu are atribuții pe probleme de politică economică.

„Miercuri seară este o cină informală pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul președinte Băsescu, dacă merge miercuri la cină, o să meargă să mănânce și să glumească cu ceilalți, că pe probleme economice și de politică economică nu are nici atribuții, nici sprijinul, nici al majorității parlamentare, nici al Guvernului”, a subliniat Ponta.

În ceea ce privește Consiliul European din 28 iunie, Ponta a precizat că oricine ar merge din partea României trebuie să aibă un mandat. „Ceea ce stabilim pe plan intern stabilim. Nu ne facem de râs la Bruxelles să mergem mai mulți și să vorbim pe șapte voci. Consiliul European este pe 28 iunie. Până la Consiliul European – asta o să discutăm și azi – trebuie să stabilim foarte clar: oricine merge trebuie să aibă un mandat să reprezinte România. Nu mergi de capul tău nici Băsescu, nici Ponta, nici altcineva nu merge să se reprezinte pe el, merge să reprezinte un mandat al României acolo”, a spus Ponta.