Prima pagină » Știri politice » „Scenariile electorale din România dau fiori Bruxelles-ului”. POLITICO analizează toate variantele înainte de alegerile prezidențiale

„Scenariile electorale din România dau fiori Bruxelles-ului”. POLITICO analizează toate variantele înainte de alegerile prezidențiale

Palatul Cotroceni / Sursa: Administrația Prezidențială

Publicația POLITICO a analizat toate scenariile privind evoluția cursei electorale din România, calificând alegerile prezidențiale din mai drept “un scrutin existențial”. Țara merge la urne pe 4 mai în primul tur al alegerilor prezidențiale controversate, după ce preocupările legate de ingerința Rusiei au declanșat anularea votului inițial în noiembrie anul trecut, scrie Politico.

Deocamdată există patru candidați – conform sondajelor, care par să aibă o șansă legitimă să ajungă în turul al doilea critic pe 18 mai: George Simion; candidatul partidelor la guvernare Crin Antonescu; independentul de centru Nicușor Dan; și candidatul de stânga, devenit naționalist Victor Ponta.

Publicația POLITICO a luat în calcul fiecare dintre scenariile alegerilor prezidențiale

Simion vs Dan

Cu Georgescu interzis să candideze, Simion s-a prezentat drept candidatul de bază pentru alegătorii naționaliști – cu succes aparent. Susținerea lui de 30 la sută în ultimele sondaje este despre suma voturilor câștigate de Georgescu în noiembrie, plus ale sale.

Un auto-proclamat fan al premierului italian Giorgia Meloni, Simion s-a prezentat ca un agent al schimbării, iar partidul său AUR a trecut de la o mișcare anti-vaccinare la o forță politică majoră, cu o platformă Trumpistă. El a promis că va respinge Bruxelles-ul și va suspenda ajutorul militar pentru Ucraina.

Simion este susținut în orașele mici și mijlocii și în zonele rurale, precum și în rândul alegătorilor sub 45 de ani, cu un venit scăzut și un nivel scăzut spre mediu de educație, a declarat Remus Ștefureac, analist politic și director al companiei de sondaje Inscop Research. La fel ca Georgescu, care a câștigat un sprijin major din partea alegătorilor din afara României, Simion caută și votul diasporei, care de obicei nu este inclus în sondajele românești.

Baza de alegători a lui Nicușor Dan, un matematician care a fondat partidul Uniunea Salvați România (USR), dar acum candidează ca independent, este cu mult diferită: are un sprijin puternic la București, unde este primar, și în alte zone urbane mari, dar mai puțin în orașele mai mici și mediile rurale.

Deși Dan este, de asemenea, bine plasat pentru a colecta sprijin de la românii din străinătate, el nu este încă bine cunoscut în afara Bucureștiului, care este de fapt călcâiul lui Ahile. În toată România, „10 la sută din populație nu știe cine este Nicușor Dan”, iar asta l-ar putea costa victoria într-un tur doi strâns împotriva lui Simion.

Un sondaj publicat luni de Curs, o companie de sondaje cu sediul în București, a concluzionat la fel, oferindu-i lui Simion (54 la sută) un avantaj de 8 puncte procentuale față de Dan (46 la sută) într-un tur ipotetic.

Simion vs Antonescu

Antonescu, soțul fostului comisar european al României, Adina Vălean, candidează cu sprijinul partidelor de guvernare ale Bucureștiului: Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga, Partidul Național Liberal de centru-dreapta și partidul minoritar maghiar al țării, Alianța Democrată a Maghiarilor din România.

În acest scenariu, sprijinul instituției este un avantaj clar pentru Antonescu, deoarece câștigarea turului doi la alegerile prezidențiale este legată de capacitatea candidaților de a colecta sprijin dincolo de baza lor. Dar el este dezavantajat la votul diasporei: între 5% și 7% din totalul voturilor sunt exprimate de românii din străinătate – care tind să voteze „împotriva sistemului”, a spus Ștefureac.

Românii din străinătate l-au susținut anterior în număr mare pe fostul președinte liberal Klaus Iohannis, ca protest împotriva PSD-ului cândva puternic. În noiembrie, își amintește Ștefureac, Georgescu a câștigat voturi din diaspora spunând oamenilor că „Sunteți acolo [în străinătate] din cauza guvernului eșuat care nu a reușit să câștige suficientă prosperitate în România și ați fost nevoiți să vă părăsiți familiile”.

În campania sa de a ajunge în turul doi, Antonescu a respins un sondaj care l-a arătat pe Ponta pe locul doi în primul tur ca fiind un „truc de campanie” pentru a-i aduna alegătorii care se opun atât lui Simion, cât și lui Ponta în spatele lui Dan.

Simion vs Ponta

Acesta este confruntarea care îngrozește partidele politice tradiționale din România.

Fost premier și fost președinte al PSD, Ponta a fost nevoit să demisioneze în urma unui incendiu mortal în clubul de noapte Colectiv din 2015, pe care protestatarii l-au pus pe seama corupției.

El rulează pe o platformă suveranistă „România pe primul loc”, promițând că va opri exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (o rută cheie pentru țara devastată de război) pentru a proteja fermierii locali. Dar Ponta a tras critici virulente recunoscând că a permis ca patru sate românești de pe fluviul Dunărea să fie inundate pentru a salva capitala sârbă, Belgrad, în 2014.

Ponta tinde să obțină sprijin din partea alegătorilor mai în vârstă din zonele urbane și rurale mai mici. La fel ca Simion, el încearcă să strângă sprijinul foștilor alegători ai lui Georgescu.

Săptămâna trecută, liderii USR au acordat sprijinul lui Dan în locul propriei candidate, Elena Lasconi, în încercarea de a-l împiedica pe Ponta să smulgă locul doi. O confruntare între Simion și Ponta ar fi un scenariu „toxic”, au avertizat aceștia.

Deși ambii prezintă o imagine naționalistă și anti-UE, Ponta ar fi probabil „perceput, în comparație cu Simion, ca un candidat mai pro-european”, a spus Ștefureac.

Simion s-a confruntat cu acuzații (pe care le-a negat în mod repetat) de întâlnire cu spioni ruși. I se interzice să intre în Moldova și Ucraina din cauza apelurilor anterioare de a revendica teritoriu și se opune asistenței militare suplimentare Ucrainei. Cu toate acestea, în perioada premergătoare alegerilor, el a etichetat Rusia lui Putin drept o mare amenințare, în schimb s-a apropiat de mișcarea MAGA a lui Trump.

Reputația sa de candidat pro-rus l-ar putea costa în cele din urmă, a spus Ștefureac: Potrivit unui sondaj recent, aproape 90% dintre români sunt în favoarea aderării la UE și NATO.

România este una dintre cele mai mari țări ale UE după populație, o națiune cheie pe flancul estic al Europei și NATO și o putere militară serioasă. O victorie a unui politician sceptic atât față de UE, cât și față de NATO ar da o lovitură planurilor blocului de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Dacă cei doi s-ar confrunta într-un tur, ar fi o cursă strânsă, potrivit lui Ștefureac.

Ponta vs Antonescu

Având în vedere că sondajele recente îl plasează pe Simion la peste 30 la sută din voturi, el pare în prezent favorit pentru al doilea tur. Acest lucru face ca scenariile fără el să fie puțin mai mult decât un experiment de gândire, dar creșterea de ultimă oră a lui Georgescu din noiembrie a dovedit că nimic nu este stabilit.

Ponta a condus PSD înainte de a-și înființa propriul partid, Pro România. Asta l-a lăsat cu propriile sale urmăriri personale, dar și cu o bună parte din sprijinul rămas în rândul alegătorilor PSD.

Atât Antonescu, cât și Ponta apelează la o gamă largă de alegători, ceea ce îi pune într-o poziție bună pentru a atrage sprijin într-un al doilea tur, dar atractia mai mare a lui Ponta în rândul susținătorilor lui Georgescu și Simion i-ar putea oferi un avantaj față de Antonescu dacă ar fi vorba de o cursă între cei doi, potrivit lui Ștefureac.

Ponta vs Dan

Susținerea mai largă a lui Ponta i-ar putea oferi și ea avantajul față de Dan, deși o rundă între cei doi pare momentan puțin probabilă

Baza de sprijin a lui Dan, deocamdată, este destul de limitată. Decizia partidului USR de a se ralia în spatele lui s-ar putea chiar să se întoarcă împotriva sa, întrucât o legătură strânsă cu partidul de centru riscă să-i limiteze capacitatea de a colecta un sprijin mai larg, a spus Ștefureac.

Lăsând toate astea deoparte, un sondaj Curs le-a oferit amândurora o șansă de 50-50 de a-l învinge pe celălalt.

Dan vs Antonescu

Dacă Dan și Antonescu s-ar confrunta într-un tur (în prezent puțin probabil), ar ajunge să pescuiască în același bazin de alegători.

Dan se bucură de sprijin din partea USR și de la românii cu studii superioare din orașele mai mari; Antonescu de la susținătorii partidelor la guvernare din toată țara. Amândoi ar avea misiunea de a influența noi alegători și niciunul nu ar atrage prea mult alegătorii naționaliști. Sondajul CURS i-a oferit lui Antonescu un ușor avantaj, în timp ce Ștefureac vede un scor strâns între cei doi.

 

CITIȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și