Secretarul Comisiei de la Veneția: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituției ar fi înțeleaptă

Publicat: 08 05. 2013, 17:53
Actualizat: 29 07. 2014, 18:31

Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, a declarat, miercuri, că ar fi „înțelept” să fie redus cvorumul pentru validarea referendumului de modificare a Constituției având în vedere că o participare la urne de 50% plus unu dintre votanți ar fi dificil de atins.

„Ar fi înțelept să se modifice cvorumul de participare la referendum, deoarece cvorumul de 50% plus unu este foarte ridicat, va fi foarte dificil de atins. Cred că noi suntem în favoarea coborârii cvorumului dacă în Parlament este o garanție suficientă pentru o majoritate calificată”, a declarat Markert.

De asemenea, întrebat dacă ar trebui modificate pragurile de cvorum și pentru celelalte tipuri de referendum, inclusiv cel pentru demiterea președintelui, secretarul Comisiei de la Veneția a arătat că opinia organismului său este favorabilă în general eliminării cvorumului pentru aceste scrutinuri.

„Cred că în primul rând este nevoie de o abordare coerentă. O posibilitate este să nu existe niciun prag cvorum pentru referendumuri, dar ar putea fi unele situații specifice în care să fie nevoie de un astfel de cvorum. În cazul referendumului de anul trecut pentru demiterea președintelui, acest cvorum (de 50% plus unu) a fost doar pentru acest referendum, nu și pentru celelalte, deoarece abordarea nu a fost coerentă, mai ales că procesul (de suspendare n.r.) era deja în desfășurare. Cred că poate o exista o discuție generală cu privire la unde e cazul să fie cvorum, dar noi, Comisia, suntem în general în favoarea eliminării acestor praguri de cvorum”, a afirmat Markert.

El a mai arătat că este important să fie „un sistem logic”, iar dacă cvorumul este eliminat pentru referendumul de modificare a Constituției, atunci ar trebui eliminat și pentru celelalte tipuri de consultări populare.

Președintele Traian Băsescu declara pe 21 martie că ar fi o eroare reducerea cvorumului referendumului de validare a Constituției la 25% sau 30% pentru a ușura aprobarea noii legi fundamentale de către cetățeni.

„Înțeleg că se pune problema modificării Legii referendumului pentru a ușura eventuala validare a referendumului de aprobare a noii Constituții, să se reducă cvorumul la 25% sau 30%. Este, iarăși, eronat, după părerea mea, pentru că nu poți să revizuiești o Constituție aprobată cu 50% plus unu din electorat cu o normă de prezență de 25% sau de 30%. Nu poți să înfrângi un referendum de peste 50% cu un referendum de 25%”, a afirmat Băsescu, în conferința de presă de joi seară de la Palatul Cotroceni.

Întrebat despre afirmația sa din ianuarie că un cvorum de 30% la referendum ar putea să fie o soluție, Băsescu a amintit că atunci a vorbit despre acest prag cu condiția să se introducă votul prin corespondență și să poată vota astfel și toți românii din străinătate, însă în discuția despre referendumul de validare a Constituției ar putea interveni și Comisia de la Veneția.

„În cazul Constituției însă, fiind – pentru că nu discutăm de ceva care vine pe teren gol – în cazul Constituției, analizând astăzi lucrurile, am ajuns la concluzia că o Constituție care a fost votată cu 51% nu poate fi înlocuită cu o Constituție revizuită în care cvorumul este mai mic. Deci e o chestiune de analiză strict legat de Constituție. În rest, toate referendumurile, probabil, ar trebui să aibă o abordare unitară. Ori toate cu 50%, ori toate cu 30%. Dar acesta prin care modificăm ceva ce a fost adoptat printr-un fererendum cu 51% mă tem că avem probleme în primul rând cu Comisia de la Veneția, care va spune: nu puteți modifica o Constituție pe care ați votat-o cu 51% s-o modificați cu 30%. Trebuie pentru Constituție să mergeți tot cu 50%. Asta e interpretarea mea”, a mai afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 18 martie, că pe lângă revizuirea Constituției una dintre prioritățile USL în perioada următoare vizează finalizarea legii electorale în ceea ce privește alegerile parlamentare și stabilirea unui „cvorum realizabil” pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia.