Sondaj IRES: Câtă încredere au românii în diaspora și Facebook

Publicat: 26 12. 2014, 20:45

La finalul unui an electoral intens, românii cred că principalul eveniment pozitiv al lui 2014 este reprezentat de alegerile prezidențiale, relevă un sondaj IRES. Românii manifestă un optimism în privința a ceea ce va aduce 2015 pentru România.

Potrivit datelor sondajului IRES, 65% dintre cei chestionați susțin că nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, dar 44% cred că vor trăi mai bine, 33% răspund că vor trăi la fel, iar 17% dintre respondenți văd un 2015 mai prost din punct de vedere al felului în care trăiesc.

Cu toate acestea, 58% dintre participanții la acest studiu văd în 2015 un an mai bun pentru România decât 2014, 28% cred că va fi la fel, iar 9% îl văd mai rău.

Principalul eveniment pozitiv al anului 2014 este reprezentat de alegerile prezidențiale, consideră 69% dintre respondenți. Parlamentul și partidele politice se numără în continuare printre actorii politici cu o cotă de încredere foarte scăzută.

În Parlamentul României în au multă și foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere. Partidele politice beneficiază de multă și foarte multă încredere din partea a doar 10% dintre respondenți. Organizațiile non-guvernamentale se plasează și ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanții la studiu creditându-le cu multă și foarte multă încredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce privește încrederea românilor.

În topul încrederii, pentru prima oară este măsurată diaspora în care declară că au foarte multă și multă încredere 60% dintre cei chestionați. Facebook-ul, a cărui mobilizare a fost considerată decisivă la alegerile prezidențiale, este creditat cu multă și foarte multă încredere de 42% dintre cei care au răspus sondajului IRES.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-19 decembrie 2014 prin telefon, pe un eșantion de 1147 subiecți, marja de eroare fiind de plus, minus 2,9%.