Țara în care războiul de gherilă s-a încheiat după 52 de ani

Publicat: 29 08. 2016, 10:39
Actualizat: 01 11. 2016, 07:01

Armistițiul pune capăt unui război de gherilă ce dateză de 52 de ani, unul dintre cele mai lungi din lume.

Acordul de pace de final va fi semnat în următoarele câteva săptămâni și vine după patru ani de negocieri de pace în Cuba.

Liderul FARC, Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timoleon Jimenez sau Timoșenko, a dat ordinul încetare a focului.

„Ordon tuturor comandamentelor noastre, tuturor unităților și fiecărui combatant al nostru să înceteze definitiv ostilitățile împotriva statului columbian, începând de la miezul nopții”

Președintele columbian Juan Manuel Santos a semnat anterior un decret pentru a opri operațiunile militare împotriva FARC.

„Unul dintre cele mai dureroase capitole ale țării,” se apropia de sfârșit, a transmis Santos pe rețelele de socializare, care a delcarat despre armistițiu că este un „pas istoric”.

Armistițiul definitiv constituie un punct cheie în cadrul procesului de pace din Columbia, care ar trebui să pună capăt la peste 50 de ani de lupte în urma cărora au decedat aproximativ 260.000 de persoane, în timp ce milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele

La începutul lunii octombrie va avea loc un referendum în cadrul căruia cetățenii columbieni vor decide asupra acordului de pace între guvern și FARC.

Potrivit acordului, Forțele Armate Revoluționare din Columbia vor renunța la arme și se vor alătura procesului politic legal.