Unde a dispărut Crin Antonescu? Șeful PNL răspunde, din SUA, la această întrebare, la INTERVIURILE GÂNDUL – AUDIO

Publicat: 16 07. 2013, 21:46
Actualizat: 29 07. 2014, 20:21

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru gândul că nu este în concediu, ci se află în Statele Unite ale Americii într-o vizită privată. El a precizat că va participa la o conferință transatlantică (TPN) în care se negociază viitorul acord SUA – UE. Antonescu a subliniat că va participa la această reuniune în calitate de președinte al Senatului, dar cheltuielile legate de această deplasare nu sunt suportate de instituția pe care o conduce.

Antonescu a dezvăluit pentru gândul că va efectua o vizită oficială în SUA în această toamnă sau la începutul anului viitor.

În privința nominalizării lui Ovidiu Silaghi pentru ministerul Transporturilor, liderul PNL a precizat că nu există niciun motiv pentru ca acesta să fie respins de președintele Traian Băsescu

Aceasta este prima vizită a lui Antonescu pe tărâm american, el renunțând în ultima clipă în 2011 să participe alături de Victor Ponta la vizita pe care acesta a efectuat-o în SUA.

Puteți ascultata înregistrarea interviului la finalul articolului

INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT GÂNDUL DE PREȘEDINTELE SENATULUI CRIN ANTONESCU

Domnul președinte al Senatului, Crin Antonescu, sunteți în vacanță în SUA?
Nu, nu sunt încă în vacanță. Mă aflu într-adevăr în SUA, într-o vizită privată, dar care cuprinde și o întâlnire oficială. Voi fi prezent, la invitația TPN, Transatlantic Policy Network, la o conferință transatlantică, care este centrată pe așa numitul TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership, un mare acord de principiu comercial și economic între SUA și UE, a cărui negociere abia a început. Voi participa la această conferință la care participă și oameni politici și oameni de afaceri din UE și din Congresul American. De exemplu, la panelul la care voi fi și eu prezent va fi prezent Michel Barnier – comisarul european pentru piață internă, Elmar Brok, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Hannes Swoboda, președintele grupului socialist din Parlamentul European. Din partea americană vor participa președintele Comisiei pentru Politică externă a Camerei Reprezentanților, Ed Royce, din partea Departamentului de Stat, Wendy Sherman, iar subiectu este acesta: discuții între oameni politici, între oameni din mediul de bussines în legătură cu perspectiva acestui tratat UE – SUA.

Această vizită implică în vreun fel Senatul României?
Nu, nu. La această conferință despre care vă spun am fost invitat în calitate de președinte al Senatului, dar în rest este o vizită privată.

Cheltuielile sunt suportate de dumneavoastră sau de Senat?
Nu sunt suportate de Senat, tocmai de aceea am spus că este o vizită privată. Nici pentru participarea la această conferință Senatul nu este implicat financiar.

Pe lângă această întâlnire de lucru, mai aveți și altceva în agendă sau restul vizitei are un caracter privat?
Sunt private restul întâlnirilor.

Se prefigurează o nouă vizită a dvs în SUA, în perioada următoare, dar de data aceasta una oficială?
Da, eu am în intenție acest lucru. Nu am în acest moment un calendar stabilit, sunt lucruri care se pregătesc în timp. Este posibil ori în această toamnă, ori la începutul anului viitor, dar în legătură cu aceasta nu există date concrete.

Dar această vizită va avea un caracter oficial, nu doar una privată, de lucru?
Sigur.

Ați avut de dimineață, din SUA, o video-conferință cu colegii de partid pe tema propunerii PNL pentru ministerul Transporturilor?
Nu, nu, este prea complicat video-conferință. Am avut discuții telefonice cu colegii mei încă din zilele trecute și a fost și opțiunea mea susținerea lui Ovidiu Silaghi și din câte am fost informat de către colegi această variantă a fost votată de către Biroul politic național.

Credeți că președintele Băsescu va bloca această nominalizare a PNL pentru ministerul Transporturilor?
Eu cred că nu, pentru că nu există nici cel mai mic motiv în legătură cu ceea ce s-a evocat prin presă legat de acuzațiile ANI la adresa lui Ovidiu Silaghi și aceste lucruri au fost clarificate printr-o decizie a instanței, care l-a absolvit de toate acele acuzații. Nu există niciun motiv, de niciun ordin, pentru ca Ovidiu Silaghi să nu fie învestit mai ales că el a fost chiar destul de recent titularul acestui portofoliu.