USR atacă la CCR Legea salarizării. „Olguța Vasilescu e într-o continuă dinamică, din eroare în eroare până la victoria finală”

Publicat: 07 06. 2017, 07:38
Actualizat: 05 06. 2018, 20:12

„Este marca Olguța Vasilescu. După ce nu a terminat cartierul chinezesc, după ce nu a terminat stadioanele din Craiova, după ce nu a terminat de asfaltat jumătate de oraș, a venit cu o lege pe care nu o terminã și ea este într-o continuă dinamică, din eroare în eroare până la victoria finală. (…) Aceasta este Olguța Vasilescu și de aceea i-am cerut demisia din funcția de ministru al Muncii”, a declarat parlamentarul.

Chestionat cu privire la posibilitatea de a ataca legea la CCR, Seidler a răspuns că partidul său va face acest lucru.

„Cu siguranță vom face lucrul acesta. Astăzi am lansat și lansat către juriștii noștri în lucru să strângă toate motivele de neconstituționalitate din aceastã lege”, a declarat deputatul USR.

Potrivit acestuia, legea este neconstituțională din mai multe motive, printre care se numără și faptul că Executivul nu a indicat în textul legii care este impactul bugetar.

„Și noi și sindicatele am spus această lege este neconstituțională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar și acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt și improvizează raportat la impactul bugetar”, a detaliat Seidler.

Introducerea impozitului pe venitul global, anunțată ca o „lovitură fiscală” de Guvernul Grindeanu se amână cu „2-3 ani”, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan. Amânări vor fi și în cazul majorărilor salariilor bugetarilor, medicii și profesorii cărora PSD le promisese creșteri substanțiale de lefuri fiind puși în situația de a mai aștepta cel puțin câteva luni pentru a simți în buzunar efectele deciziei.

Concret, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a transmis că majorările salariale în Educație și Sănătate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toți bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori și până la 100% pentru medici și asistenți.

Ministrul Muncii a ținut să precizeze, la finalul ședinței comisiei, că prin proiectul legii salarizării cresc salariile în tot sistemul bugetar, nu doar salariile demnitarilor.

„Au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba despre o majorare de 15 la sută pe care a obținut-o educația, 15 la sută în sănătate, 20 la sută administrația locale. Luna trecută au fost 20 la sută la agențiile de mediu. (…) E o grilă de salarizare care nu privește doar demnitarii, privește și administrația publică locală și nu se putea trece administrația publică locală pe o grilă separat, pentru că sunt în aceeași anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari. (…) Anul acesta au fost majorări salariale de șase miliarde”, a declarat ministrul Muncii Olguța Vasilescu.

Raportul întocmit de Comisia de muncă din Camera Deputaților va fi dezbătut și votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, for decizional.