VIDEO | Ciolacu, de Ziua Națiunilor Unite: Prin agenţiile sale, organizația face lumea un loc mai bun!

Publicat: 01 11. 2023, 20:17

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, de Ziua Națiunilor Unite, că sistemul organizației a ajutat România să acceadă la cele mai bune practici şi a expertizei internaţionale din întreaga lume. ONU a contribuit la dezvoltarea durabilă a ţării noastre, la promovarea drepturilor şi libertăţilor omului, la reformele structurale în sprijinul grupurilor vulnerabile.

Ziua Naţiunilor Unite este o zi a speranţei, o zi în care putem reflecta asupra realizărilor remarcabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a agenţiilor sale, în efortul lor de a face lumea un loc mai bun! Organizaţia Naţiunilor Unite s-a născut din convingerea fermă că putem avea o lume în care pacea, libertatea, respectul pentru drepturile omului, respectul şi cooperarea între naţiuni sunt reale şi durabile. Astăzi îi onorăm pe cei care au crezut în această idee, pe cei care au construit această organizaţie, precum şi pe toţi cei care continuă să contribuie la afirmarea rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite.Cu atât mai mult, astăzi – când vorbim – liderii politici trebuie să onoreze viziunea Cartei Naţiunilor Unite, lucrând pentru a pune capăt conflictelor, pentru a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, pentru a elimina sărăcia, dar şi pentru a reuşi tranziţia la economia verde şi a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la recepţia organizată de Guvernul României cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite.

Nici o națiune nu poate face față provocărilor și amenințărilor singur

Niciun stat nu are capacitatea de a furniza singur răspunsuri eficiente şi durabile la provocările actuale, a continuat premierul. „Pe plan global ne confruntăm cu o suprapunere de crize de mare amploare, precum conflictele care continuă să afecteze numeroase state, restrângerea spaţiului democratic, schimbările climatice, ameninţările majore la adresa păcii şi securităţii internaţionale. De la înfiinţarea ONU, imediat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, niciodată preocupările legate de pacea şi securitatea internaţională nu au fost mai serioase, pe fondul agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a evoluţiilor din Orientul Mijlociu, al creşterii terorismului sau al îngrijorărilor provocate de domeniul dezarmării şi controlului armamentelor la nivel global”, a mai spus Ciolacu.

Şeful Executivului a mai precizat că, de la adoptarea Cartei Naţiunilor Unite acum 78 de ani, valorile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite au rămas aceleaşi, dar rolul său a evoluat pentru a răspunde provocărilor care nici măcar nu existau la momentul înfiinţării organizaţiei.

„Aşa cum ştiţi, după Revoluţie, Guvernul României a invitat mai multe Agenţii ONU în ţara noastră pentru a sprijini procesul democratic, promovarea şi respectarea drepturilor omului. În timp ce România a înregistrat progrese semnificative şi a devenit o ţară membră a Uniunii Europene, am continuat să ne unim eforturile cu programele ONU şi cu agenţiile specializate din ţară: Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)”, a completat liderul PSD.

Banca Mondială, esențială pentru România

Totodată, Banca Mondială a fost un partener esenţial în susţinerea dezvoltării economice a ţării noastre şi în lupta împotriva sărăciei. Expertiza financiară, dar mai ales expertiza tehnică au contribuit la implementarea unor proiecte vitale, prin care România şi-a dezvoltat infrastructura, şi-a sporit accesul la servicii esenţiale, şi-a promovat creşterea economică durabilă. Ca şi exemplu, reforma pensiilor speciale, pe care tocmai am adoptat-o, nu ar fi fost posibilă fără expertiza Băncii Mondiale! Vă mulţumesc pentru suportul acordat şi mă bazez pe expertiza dumneavoastră şi în ceea ce priveşte finalizarea reformei pensiilor generale, reformă prin care vom corecta toate inechităţile actualului sistem, a mai explicat şeful Guvernului.

Migrația, o provocare majoră

Ciolacu a abordat şi subiectul migraţiei, cât şi efortul făcut de către Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în susţinerea refugiaţillor şi solicitanţilor de azil în România.

„Cu evoluţia dinamicii geopolitice şi, implicit, a migraţiei, şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a fost un partener cheie în gestionarea valurilor de migraţie, asigurând drepturile şi bunăstarea migranţilor şi a persoanelor strămutate, oferind sprijin pentru incluziunea socială a acestora. Astfel, cu sprijinul OIM, cei care vin astăzi în România se bucură de o viaţă mai sigură şi mai bună. Şi nu în ultimul rând, doresc să menţionez Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care a avut un rol vital în sprijinirea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil din România. Angajamentul lor neobosit de a-i proteja, de a-i asista pe cei forţaţi să-şi părăsească casele este o dovadă clară a principiilor umanităţii şi compasiunii promovate de Organizaţia Naţiunilor Unite”, a mai spus Ciolacu.

Efectul COVID

Pandemia de COVID-19 şi criza refugiaţilor din Ucraina sunt cele mai recente exemple în care Agenţiile Naţiunilor Unite din România au avut un rol esenţial, a afirmat premierul.

„Sunt sigur că vor continua să fie parteneri cheie care să ne inspire şi care să ne sprijine cu expertiza lor în continuarea dezvoltării sociale şi economice durabile, în promovarea valorilor păcii, a drepturilor omului şi a justiţiei sociale, în protejarea grupurilor vulnerabile. De asemenea, trebuie să ne unim forţele pentru a gestiona schimbările climatice şi pentru a utiliza tehnologiile inovatoare, precum inteligenţa artificială, în sprijinul capitalului uman. Cu ocazia celebrării Zilei Naţiunilor Unite, vă invit să reconfirmăm angajamentul nostru, al tuturor, de a lucra împreună, alături de întreaga comunitate internaţională şi de instituţiile şi organizaţiile prezente, pentru a construi un viitor mai bun pentru toţi. Pentru a continua să fim Naţiunile Unite! Împreună, putem atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, împreună putem crea o lume în care nimeni să nu fie lăsat în urmă. O lume în care copiii noştri pot prospera! O lume în care vârstnicii pot beneficia de tot respectul cuvenit! O lume în care fiecare cetăţean se poate dezvolta neîngrădit! Happy UN Day ”, a conchis Marcel Ciolacu.

Citiți și: VIDEO | Marcel Ciolacu continuă războiul cu industria PĂCĂNELELOR/ „Să le intre bine în cap, NU mă las de ei”

VIDEO | Ciolacu, despre situația din Orientul Mijlociu: Nu este ușor de gestionat