VIDEO | Klaus Iohannis vorbește despre aderarea țării noastre la Schengen: „România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”

Publicat: 11/10/2023, 16:28
Actualizat: 11/10/2023, 16:31

Aflat la Budapesta pentru a se întâlni cu omologul ungar, Klaus Iohannis nu a ezitat să vorbească despre aderarea României la Schengen, în contextul veto-ului Austriei. Iohannis a precizat că „nu există niciun argument contra aderării României”.

De la pupitrul Palatului Sandor, Klaus Iohannis a dat un mesaj ferm în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, mai ales în contextul în care liderii UE au negociat reforma politicii de migrație și azil. Șeful statului spune că aderarea României la Schengen va face din acest spațiu, unul „mai sigur și mai puternic”.

Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița exterioară, externă a Uniunii mai solidă și mai bine apărată, și ar fi un cert câștig în relația economică dintre Ungaria și România, a punctat Klaus Iohannis.

Întrebat despre demersurile făcute de Ungaria pentru a facilita aderarea României, Iohannis a explicat că țara vecină „a fost din capul locului un partener foarte corect și ferm în această chestiune, și și-a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la spațiul Schengen și mulțumim pentru această atitudine fermă”. Acesta a punctat faptul că Ungaria are pârghiile necesare pentru a întoarce decizia cancelariei de la Viena, în favoarea României.

În continuare, evident, pe căile diplomatice bine cunoscute de Budapesta poate în continuare să încerce să lămurească și pe vecinii Ungariei mai din Vest că așa stau lucrurile. Repet: nu există niciun argument contra aderării României. Dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forumului europene spunem că nu trebuie să politizăm procedurile tehnice și să respectăm toți pașii care sunt prevăzuți în tratate și regulamente, dacă ar fi să le luăm ad literam, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani. Nu suntem, și în continuare noi am înțeles că este nevoie să convingem partenerii noștri că suntem un câștig pentru spațiul Schengen, a adăugat Iohannis.

Președintelui României i s-a părut de neînțeles argumentul adus de cancelarul Karl Nehammer ca motiv al veto-ului acordat țării noastre. Acesta a mai precizat că indiferent cum ai privi situația, UE va ieși mai întărită odată cu lărgirea spațiului Schengen, „doar că încă nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”.

„Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înțeles. Afirmația lor a fost că ei nu au nimic împotriva României și a Bulgariei, dar spațiul Schengen nu funcționează bine și atunci ei sunt împotrivă. Părerea mea: că aderarea României la spațiul Schengen, și al Bulgariei, nu ar face doar spațiul Schengen mai puternic, ar înlesni și negocierile de îmbunătățire a procedurilor din Schengen. Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”, a conchis președintele Iohannis.

Ultimele informații din presa occidentală arată că premierul Marcel Ciolacu ar ține în șah guvernul austriac în ce privește aderarea României la Schengen, prin intermediul gazelor naturale din perimetrul Neptun-Deep, exploatate de statul român în colaborare cu compania austriacă, OMV. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, prezent la ambasada Spaniei cu ocazia Zilei Hispanității: „1.000.000 de cetățeni români au ales Spania drept a 2-a casă”

VIDEO | Zelenski a mers într-o vizită surpriză la Bruxelles pentru a obține sprijinul aliaților NATO/ SUA a anunțat un ajutor de 200 mil. de dolari

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto