Neptun – Deep, asul din mâneca lui Marcel Ciolacu în negocierile de aderare la Schengen. Cum speră premierul României să-l convingă pe Karl Nehhamer?

Neptun - Deep, asul din mâneca lui Marcel Ciolacu în negocierile de aderare la Schengen. Cum speră premierul României să-l convingă pe Karl Nehhamer?
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 09/10/2023, 09:55

Presa austriacă, dar și Financial Times, au scris weekend-ul acesta despre riscurile Austriei în ceea ce privește veto-ul dat de cancelarul Karl Nehhamer, României și Bulgariei. În acest context, se vorbește despre posibilitatea ca premierul Marcel Ciolacu să țină în șah cancelaria de la Viena, cu ajutorul zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.

Cancelarul Nehammer, pare de neclintit în decizia sa privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în contextul în care premierul de la Viena își pregătește partidul de o nouă rundă de alegeri, după scrutinul de stat din Austria Inferioară din ianuarie 2023. Atunci, Partidul Popular Austriac (OVP) a obținut 49,6% din voturi.

În tot acest context, premierul României, Marcel Ciolacu, participă la o întrunire trilaterală la Varna, alături de premierul bulgar și omologul grec. Aici este de așteptat ca cei doi, respectiv Ciolacu și Nikolai Denkov să atingă subiectul care frământă ambele state, respectiv aderarea la spațiul de liberă circulație – Schengen.

Die Presse, un cotidian renumit din Viena, a publicat un material prin care atrage atenția cu privire la „consecințele neplăcute” pe care Austria nu le-ar putea evita din pricina poziției sale în ce privește România și Bulgaria. Presa de la Viena, spune că atunci când premierul Marcel Ciolacu a calculat prejudiciul produs de refuzul Austriei de aderare la Schengen ca fiind de 2% din PIB-ul României, primele consecințe nu au întârziat să apară.

Legea Offshore, nenegociabilă

Potrivit Financial Times, executivul de la București vrea să țină de o lege ( n.r Legea Offshore) care să ofere dreptul de preempțiune statului român asupra gazului exploatat de compania austriacă OMV, în coridorul Neptun-Deep. Pe 18 septembrie, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la București cu board-ul de conducere al OMV, și le-a transmis austriecilor că nu are de gând să negocieze Legea Offshore, aflată în vigoare în țara noastră. (detalii AICI)

Vom….merge mai departe pe baza formei actuale a Legii Offshore, la fel cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își va schimba poziția”, a spus Marcel Ciolacu jurnaliştilor după întâlnirea cu un delegația OMV la București, pe 18 septembrie.

OMV deține jumătate din pachetul de acțiuni în proiectul de gaze de adâncime Neptun-Deep, program să intre în funcțiune în 2027 – celălalt coproprietar fiind producătorul român de stat – Romgaz. Volumul recuperabil este estimat la 100 miliarde de metri cubi. Pentru o comparație, Austria a consumat recent aproximativ nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

OMV a chemat România în iunie în fața unei instanțe internațională de arbitraj, după ce Bucureștiul a schimbat legea care reglementează vânzările de gaze offshore pentru a garanta dreptul de veto al guvernului asupra contractelor private în „situații de urgență”, precizează Financial Times.

Potrivit cerințelor OMV, austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest. Informația privind un nou litigiu al statului român cu OMV, a venit după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

Plângerea este îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră, precizează Adevărul.

Proiectul Neptun Deep va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piaţa europeană, iar acest lucru va face din România cel mai mare producător din UE, iar din OMV unul dintre cei mai mari producători din Europa, susține directorul general de la OMV, Alfred Stern. Volumul investiției a fost estimat la aproximativ patru miliarde de euro.

CITIȚI ȘI:

Amendamentele legii pensiilor speciale vor fi adoptate în două săptămâni. Referitor la reacția CCR, Premierul „se așteaptă la orice”

Nicuşor Dan va candida ca independent la alegerile locale din 2024, dar nu respinge susţinerea partidelor care îşi doresc acest lucru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator