VIDEO | Marcel Ciolacu: Antisemitismul este o realitate deosebit de periculoasă astăzi

Publicat: 29 01. 2024, 11:37

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu consideră că antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a trecutului, ci o „realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam și astăzi”. Prezent la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ciolacu a afirmat că această realitate este agravată de evenimentele recente și alimentată de grupurile extremiste.

Iar Guvernu, afirmă Ciolacu, este susținător al educării tinerilor cu privire la tragediile trecutului.

După o perioadă în care negura ignoranței și a negaționismului s-a așternut asupra mentalului colectiv, România a pornit, în 2004, pe drumul asumării responsabilității pentru rolul jucat în Holocaust, odată cu adoptarea Raportului Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. Examinarea critică a trecutului nostru a contribuit hotărâtor la progresul României, construit pe adevăr și pe dorința puternică de reconciliere cu trecutul.Executivul rămâne, în continuare, un susținător al educării tinerei generații privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora.

Premierul a amintit că, din acest an școlar, copiii își vor putea „cultiva spiritul civic”, prin studierea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, fapt ce nu ar fi fost posibil fără susținerea deputatului Silviu Vexler, care s-a numărat printre inițiatorii acestui demers.

Pericolul prezentului îl reprezintă tendințele de radicalizare ce se aștern tocmai acolo unde există ignoranță, transmite premierul.

În condițiile în care societățile actuale se confruntă din ce în ce mai mult cu tendințe de radicalizare și de antagonizare, a fi de partea dreptății și a respectării drepturilor omului devine o necesitate. Pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul și antisemitismul se hrănesc tocmai din ignoranță și indiferență.

Ceremonia organizată la Templul Coral din București a marcat ziua de 27 ianuarie 1945 ce reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. Potrivit Rezoluției 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului și să dezvolte programe educaționale cu privire la Holocaust.

CITEȘTE ȘI:

SCANDAL uriaș la unirea Dreptei! „Angajamentul pentru un viitor mai bun” vs. „Jandragneria s-a mutat la USR”

Primarul Sectorului 6, „dezamăgit” de Nicușor Dan: „Nu m-a ajutat să implementez PROIECTELE de care aveam nevoie. Mi le-a blocat”