VIDEO | Rafila dă vina pe fostul premier Florin Cîțu, pentru că României i s-a redus suma din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 mil. €

Publicat: 09/10/2023, 12:19

Aflat într-o vizită de lucru la Brașov, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a declarat că fostul premier Florin Cîţu a comunicat o creştere a PIB de 5,1% în loc de până în 5%, cu 0,1% mai mare, drept care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro.

Aflat în „control” la Spitalul Municipal Codlea, ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări că nu există niciun Spital din țară care a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență care să nu fie construit și finanțat din bani europeni.

„Nu este niciun fel de Spital care a fost inclus în lista inițială de la PNRR care nu fie construit și nu fie finanțat. Este o dezinformare”, a transmis ministrul.

Întrebat și de ce a fost alocată o sumă mai mică decât cea prevăzută inițial în PNRR, Rafila a arătat cu degetul către fostul premier liberal, Florin Cîțu, despre care a spus că anunțat o creștere economică nerealistă către instituțiile europene, respectiv de 5,1%, în loc de 5%.

„A fost alocată o sumă mai mică decât cea inițială pentru Programul Național de Redresare și Reziliență de către finanțator. Nu este vina nimănui dacă noi am avut aproape 29 de miliarde de euro în total fonduri rambursabile și jumătate-jumătate, iar condiția finanțării la acest nivel era legată de o creștere a PIB-ului până la 5%. Domnul prim-ministru de la acea vreme, Cîțu, a comunicat o creștere de 5,1% în loc de până în cinci, deci cu 0,1% mai mare, drept pentru care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro, a tarnsmis Alexandru Rafila.

Întrebat și despre construcția unui nou Spital care să deservească întreg municipiul Brașov, ministru a precizat că în prezent terenul de la Hărman se confruntă cu o serie de probleme, și nu consideră locația potrivită pentru a deservi toți locuitorii Brașovului, fiind accesibil doar pentru o parte dintre aceștia. Acesta a dat asigurări că se caută soluții pentru găsirea terenului cel mai favorabil pentru construcția noului Spital din Brașov.

Terenul respectiv, rog, nu vreau intru în detalii, știu au fost multe povești aici. Toată lumea se bate găsească un teren pentru spital, spitalul județean sau regional despre care spuneți dvs., cel de la Hărman, am auzit și eu la vremea respectivă…. Eu cred totuși un spital care deservește pacienții trebuie fie accesibil. În primul rând, nu este accesibil dinspre o parte a Brașovului, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a declarat și că în curând vor semna contractul de finanţare pentru Spitalul Județean, care presupune modernizarea și construcția unor secţii de pneumologie şi boli infecţioase, însă a precizat că Primăria Brașov îngreunează aceste demersuri. (detalii AICI)

„Din păcate, corespondenţa cu Primăria din Braşov nu a fost printre cele mai fericite, iar documentaţia tehnică care ne permite să avansăm şi să semnăm contractul, încă mai aşteaptă, pentru că trebuie să existe totuşi şi o corelaţie între destinaţia terenului alocat spitalului şi situaţia lui juridică din momentul de faţă, în sensul că nu poţi de exemplu să construieşti spitale pe terenuri agricole”, a conchis Alexandru Rafila.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Sindicaliștii de la Poșta Română protestează la Ministerul Digitalizării. Bogdan Ivan a invitat o delegație la discuții

Neptun – Deep, asul din mâneca lui Marcel Ciolacu în negocierile de aderare la Schengen. Cum speră premierul României să-l convingă pe Karl Nehhamer?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie