Voinea: „Nu impozităm nici nevasta, nici amanta”

Publicat: 30 10. 2013, 00:36
Actualizat: 07 07. 2016, 04:18

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, susține că guvernul nu are în calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fără venituri aflate în întreținere. „Nu impozităm nici nevasta, nici amanta. Asta pot să v-o infirm categoric”, a spus Voinea, marți, la GÂNDUL LIVE. Ministrul nu a fost la fel de categoric în privința altor măsuri fiscale pentru anul viitor. Guvernul ia în calcul, pentru 2014, eliminarea excepțiilor de taxare a unor categorii de venituri, excepții existente în prezent în Codul fiscal, și lărgirea bazei de impozitare, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază” pentru bugetul pe anul viitor între venituri și cheltuieli.

„Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creștere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri și cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepțiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulți care sunt exceptați”, a explicat  Voinea, evitând să precizeze exact care vor fi măsurile concrete avute în vedere, pe motiv că ele sunt discutate în acest moment cu FMI.

„Facem bugetul pornind de la rectificarea din 2013, la asta adăugăm prognoza de venituri, prognoza de creștere economică pentru 2014, cât avem voie să ne întindem ca deficit și ce cheltuieli avem nevoie și rezultă diferența care trebuie acoperită prin diverse măsuri fiscale”, a insistat ministrul, amintind că și la elaborarea cadrului financiar pentru acest an, pentru pentru închiderea pe un deficit negociat inițial de 2,1, a fost nevoie adoptarea unor măsuri fiscale, în plus față de cele existente.