Votul în cazul lui Dan Șova NU se va relua. Tăriceanu: „Parlamentarii nu ascultă ordine de la nimeni”

Publicat: 30 03. 2015, 12:10
Actualizat: 31 03. 2015, 08:32

După ce a criticat pozițiile luate de CSM și DNA în cazul votului pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, Călin Popescu Tăriceanu revine cu un mesaj și mai clar: „Parlamentarii nu ascultă ordine de la nimeni”.

„Parlamentul nu va primi indicații politice cum să voteze de la nicio altă instituție. Votul imperativ este nul,  membrii Parlamentului au dreptul să voteze așa cum cred, pe baza audierii, pe baza informațiilor, pe baza raportului Ministerului Public și nu ascultă ordine de la nimeni”, a declarat Tăriceanu.

Mai mult, el a precizat că votul în cazul lui Dan Șova nu va fi reluat, așa cum au cerut liberalii.

„Procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate, așa încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers”, a explicat Tăriceanu.

Pe de altă parte, președintele Senatului admite faptul că există o neconcordanță între Statutul deputaților și senatorilor, Regulamentul Senatului și Constituție, dar susține că doar Curtea Constituțională va decide dacă articolul 173 va fi modificat, astfel încât să fie corelat cu articolul 76 al legii fundamentale. Concret, această modificare ar presupune faptul că cererile de reținere și arestare preventivă se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți.

„Este un lucru evident, este o neconcordanță între prevederea constituțională și cea din regulamentul comun al Camerei și Senatului, cât și cea din Regulamentul Senatului. Acest lucru însă se poate rezolva și, de altfel, am văzut că sesizările trimise către Curte vizează această neconcordanță. Atâta vreme cât articolul respectiv nu este declarat neconstituțional, el este în vigoare, are putere de lege și se aplică. Prin urmare, dacă în urma sesizării CCR, aceasta va considera că această neconcordanță trebuie rezolvată, din acel moment sigur că devine aplicabilă soluția pe care o va da Curtea Constituțională. Până atunci, Regulamentul rămâne așa cum este. Este o deficiență a Parlamentului că nu a pus în acord aceste prevederi cu legea constituțională, prin urmare, în cazul de față, se poate considera că va veni momemntul foarte rapid să se facă acordul între Regulament și Constituție”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului a criticat, într-o declarație politică transmisă smbătă seara, intervențiile pe care le-au avut atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât și Direcția Națională Anticorupție, după votul în cazul solicitării DNA privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova.

În explicația lui Tăriceanu, CSM și DNA „nu reprezintă justiția” în România, iar cele două autorități nu ar trebui să se amestece în activitatea Senatului.