Între bou și hoț

Între bou și hoț
Publicat: 02/05/2013, 19:25
Actualizat: 29/07/2014, 21:02

„Da!” era răspunsul ferm al subsemnatului, cu 10 ani în urmă, la întrebarea: „Sunteți pentru nepedepsirea penală a insultei și calomniei?” Consideram că libertatea de expresie e mai importantă pentru societatea românească decât sancționarea penală a afirmațiilor unui jurnalist sau politician. Ca președinte al Clubului Român de Presă am dus o luptă înverșunată pentru asta.

Astăzi, însă, când se pune problema reincriminării în Codul Penal a insultei și calomniei, nu pot decât să clatin din cap.
Spectacolul degradării presei și politicii în anii din urmă e greu de privit. Capacitatea de autoreglementare a breslei jurnalistice a ajuns, practic, zero. De fapt, nici nu mai există o astfel de breaslă.

Marea majoritate a jurnaliștilor nu mai vor nicio asociere profesională, lucrează individual, fiecare în tranșeea lui politico-patronală, din care azvârle cu ce-i vine la mână.

Orice mijloace sunt bune pentru a umple de rahat țintele indicate.

Prin urmare, nu mai pot respinge de plano reincriminarea calomniei. A insultei, da, poziția subsemnatului rămâne neschimbată. Pentru că e o diferență: orice calomnie este și o insultă, nu orice insultă este și calomnie. Insulta înseamnă exprimarea unei atitudini a cuiva față de tine. Ea poate fi o înjurătură, un blestem, o ocară, un calificativ care nu necesită și nu pot a fi probate.

„Popescu e un bou”, de pildă. Cei care-l detestă pe Popescu vor aproba cu satisfacție, ceilalți vor ignora această afirmație. Ea nu poate determina un om care-l prețuiește cu adevărat pe Popescu să-și schimbe opinia. Iar ca persoană publică, numitul Popescu e dator să suporte insulta și să nu răspundă la fel – asta mi se pare a fi în fișa postului.

Cei care nu sunt de această părere îl pot da în judecată pe agresorul verbal, dar în civil. O despăgubire e suficientă.
Considerarea insultei ca faptă penală poate duce la aberații logice și de drept. Un caz celebru în istoria României este cel al lui Corneliu Zelea Codreanu. Achitat pentru uciderea în public, cu sânge rece a prefectului de Iași, Manciu, el a fost trimis în judecată și întemnițat pentru expresia „necinstit sufletește”, adresată lui Nicolae Iorga, deoarece asta dorea regele Carol al II-lea.

Calomnia, în schimb, înseamnă a spune despre o persoană că face sau este ceva discreditant în ochii publicului, dar ceva ce poate fi dovedit cu probe – acte, mărturii, înregistrări.
„Popescu a fost prins furând din supermarket”, este înainte de insultă, o calomnie. Aici e vorba de subiect și predicat, de fapte.

Dacă Popescu nu răspunde acestei afirmații, e posibil ca imaginea lui publică să fie deteriorată pe bază de „argumentum ex silentio” – dacă tace la chestia asta, ceva ceva poate să fie adevărat.

Și-atunci, pentru a desființa calomnia respectivă, nu e suficientă plata civilă. Amenda penală pune mai apăsat în evidență caracterul mincinos al acuzației și subliniază onoarea neștirbită a celui calomniat.

De pușcărie, nu e cazul.

Cel chemat în judecată pentru infracțiunea de calomnie trebuie să aibă însă posibilitatea de a se apăra prin proba verității și demonstrarea interesului public legitim. Dacă prezintă instanței dovezi valabile în legătură cu adevărul celor afirmate și dacă afirmațiile sale nu țin de aspecte personale, dar privesc publicul în mod legitim, atunci el poate fi achitat.

De exemplu, se comunică despre o persoana publică faptul că are acasă un copil handicapat, care, lăsat singur, se dă cu capul de pereți. Chiar dacă se dovedește a fi un fapt real, chiar daca există un public interesat să afle așa ceva, interesul e public, dar nu e legitim, fiind generat doar de apetitul pentru senzațional.

În schimb, dacă personajul respectiv e acuzat că a primit mită pentru a da cuiva un post în administrație, odată trecută prin proba verității, acuzația e de interes public legitim – corupția are înrâurire asupra întregii societăți.

Nu cred că incriminarea calomniei e de natură „să pună botniță” presei. Dimpotrivă, ar putea să ducă la creșterea calitativă a muncii jurnalistice, a investigațiilor și reportajelor-anchetă, și să distingă mai bine jurnaliștii de gurnaliști.

Asta în teorie. În practică, cred că e prea puțin și prea târziu ca să mai schimbe ceva, în bine sau în rău.


Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021