Președinte-jucător, șarlatan-comentator

Președinte-jucător, șarlatan-comentator
"S-a greșit". Aceasta era formula rituală în ședința de partid când un mare ștab comunist făcea una prea de tot groasă, care nu mai putea fi mușamalizată

„S -a greșit”. Aceasta era formula rituală în ședința de partidcând un mare ștab comunist făcea una prea de tot groasă, care numai putea fi mușamalizată. Nimeni din sală nu întreba cine agreșit, unde, când, cum, de ce, căci risca să i se demonstreze peloc că el e cel care a greșit și să tragă consecințele. T. Băsescue și mai tare. El zice: „Românii sunt păcăliți, înșelați” în chiarclipa în care el, Băsescu, înșală încă o dată populația. Estesingurul șarlatan politic pe care îl cunosc capabil să și comentezeîn timp ce operează.

Taman când șeful FMI anunță că România e pe buza falimentului,dl. președinte ne spune că nu muncim bine, de aia nu trăim bine. Încei șase ani de când fecundează România cu gândirea sa, dl. Băsescun-a pomenit o dată verbul a munci. În 2004, ca „Să trăiți bine!”era destul să-l votăm pe el și toată lumea urma să capete câte ohalcă din hoiturile pesediștilor trași în țeapă, în frunte cugrăsunul Adrian Năstase. Dacă și cum munceau românii, nu îlpreocupa pe dl. președinte și nici pe numiții români. Care l-auaplaudat pe dl. Băsescu nu că a condamnat nemunca, ci comunismul, osocietate în care nu erau plătiți pe măsura muncii, convinși că încapitalism vor fi plătiți fără să mai muncească ceva, deoareceurăsc comunismul. Dl. președinte nu i-a contrazis până acum, când aconstatat că trăim din speculă.

În alegerile de anul trecut pe vremea asta, l-a auzit cinevaspunând pe dl. Băsescu că pentru a-ți lua salariul și pensia enevoie de muncă? A zis ceva de „fetele rujate, cu ochii bulbucați”care plâng după banii nemunciți? Nicidecum, atunci candidatulBăsescu asigura lumea că dacă rămâne guvernul Boc la putere egarantată plata salariilor și pensiilor, altfel e pericol. Votațiși încasați. Și o să fie rost și de ceva carne ieftină demogul.

Iar acum, când România e un vas eșuat între colții crizei,căpitanul Băsescu își anunță echipajul, cu același rânjet cu carele spunea „Iarna nu-i ca vara” celor aflați pe punctul de a muriînghețați, că trebuie să frece mai bine puntea. Că de vină pentruapa care intră în sala motoarelor s-a descoperit că nu sunt cei dincabina de comandă, nu e cârmaciul, ci fochiștii, matrozii,bucătarul, musul, care nu muncesc bine.
Cine a împrumutat bani cu lopata de la FMI și i-a folosit ca săplătească pensiile și salariile? Românii? Nu, românii doar i-auluat și tot ei, și copiii lor, îi vor da înapoi.
Românii – păcăliți, înșelați? Da, dar cu largul lorconsimțământ.

Inchide