Ucidere prin indolență

Ucidere prin indolență
Publicat: 04/03/2019, 21:33

În toți acești ani, mii de imobile afectate, peste tot în țară, clădiri care se mai țin, probabil, în vagi armături din fier-beton/inserturi metalice, din mila lui Dumnezeu – „ruine” care adăpostesc, încă, familii mai mult sau mai puțin numeroase, mii de părinți și mii de copii, condamnați la moarte prin cutremur, chiar și unul mai mic decât cel din ”77 – continuă să se degradeze sub ochii și nepăsarea noastră.

Nu au fost toți cei care au condus țara, în aceste condiții – de la președinți, la ultimul politician plătit sau la cel mai slab consilier local – trecându-le prin mâini toți banii noștri, inconștienți? N-au fost ei criminal de indiferenți față de românii care i-au ales în funcții – ca să nu spun criminal de nesimțiți?!

Ba bine că nu!

Iată ce spune actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, în anul 30 post-revoluționar, referindu-se la București: „Peste 20 de ani de nepăsare au săpat încet, dar sigur, iar Bucureștiul s-a degradat până la starea în care se află azi. 351 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic au așteptat 27 de ani consolidarea, însă doar 20 de imobile au avut noroc, deci nici măcar unul pe an! Mi-am propus ca până în 2020, să se intervină la toate cele 351 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic”.

Și, potrivit statisticilor, 9000 de oameni trăiesc, încă, sub acoperișurile acestor imobile degradate, în București, cetățeni cărora Gabriela Firea promite să le acorde mai multă atenție, până în 2020.

De ce abia acum, în al XII-lea ceas, primarul Capitalei e mult mai angajat și mai însuflețit, în slujba cetățeanului? Pentru că se apropie alegerile? Pentru că e în competiție directă cu liderii PSD din Kiseleff?!

De ce nu a ieșit până acum edilul Bucureștilor să-și strige spaima și îngrijorările? De ce nu l-a tras de mânecă pe Dragnea, pe Grindeanu, pe Tudose, pe Dăncilă și pe toți ceilalți? De ce nu le-a spus acestor „orbi” democrat-sociali și „gărzilor lor pretoriene” de trepăduși stafidiți și arțăgoși – tot așa cum nu le-au spus primarii opoziției de astăzi, conductorilor lor de ieri – că mii de români, cel puțin, sunt în pericol iminent de moarte, la fiecare ticăit de ceas și că unul dintre proiectele cele mai stringente într-o guvernare serioasă și într-un mandat de primar cinstit este acela de a salva mii de oameni și nu de a da țara peste cap, cheltuind banii populației și ai companiilor plătitoare de taxe?

Au fost atât de necesare legi care să prevadă creșterea nesimțită a salariilor, pensiilor, indemnizațiilor, forfetarelor și a altor scurgeri de bani și bunuri, pentru toți aleșii neamului, trimiși la București ca să reprezinte poporul cel mai sărac din Europa, prin voința și pe banii lui?

Este absolută nevoie să plătească acești oameni, din banii lor puțini, de două ori mai mulți parlamentari trândavi și clonțoși decât au cerut prin referendum, iar parlamentarii indiferenți să-și sporească veniturile, mereu și mereu, cu infinită lăcomie (doar ea, singură, fiind necesar a fi taxată)?

A fost mai necesară colecția de kitsch-uri de pluș, placaje și carton, întinsă în bătaia vântului și în miștoul bucureștenilor, pe stâlpii Capitalei, an de an, de Paști și de Crăciun, și degeaba, de Primăria Generală? Sau zecile de concerte și evenimente organizate pe bulevardele și în parcurile orașului, unele complet lipsite de gust și sens, puse la cale doar pentru ca unii dintre „cunoscători” să sifoneze sume importante din bani publici?

Au fost toate acestea, și câte altele, mai importante decât o rapidă și absolut necesară reabilitare a celor peste 1.000 de imobile degradate, doar în București?

Personal, scriam în „Gândul”, în urmă cu doi ani, într-un comentariu pe temă: „Îi fac vinovați de crimă prin nepăsare pe toți cei care, având bugetele țării și ale orașelor pe mână, au cheltuit inept și ticălos, sute de milioane de euro pe nimicuri, în loc să reabiliteze „imobilele cu bulină”. Pe toți cei pe care nu i-a interesat și nu-i interesează cum vibrează aerul, lumina și praful în jur, după ce cad blocuri în timpul unui cutremur precum cel din 4 martie; cum urlă văzduhul, cum se înroșește luna, cum tremură carnea pe tine, neștiind ce-ți fac copiii, părinții, iubita, toți cei dragi; cum scrâșnește fierul în carnea betonului care se sfărâmă, deodată, rupând și aruncând în stradă cărămida zidurilor; ce culoare are bezna și în ce bemoluri stranii se înalță țipătul; cum zvâcnesc și se contorsionează volumele, toate volumele, în principiu complet imobile; cum se vede din stradă lumina lumânărilor în „intimitatea” camerelor expuse privirii trecătorilor prin pulverizarea zidurilor exterioare; cum te îneacă praful gros, cu gust de fier coclit; cum ies oamenii, care mai apucă, prin ferestre sau vitrine, târându-se pe caldarâm; cum miroase moartea, pe care n-o știi, dar pe care o intuiești sub muntele de moloz „ridicat” într-o secundă, la ora 21:23, pe locul în care, la 21:21, mai exista o scară a blocului Scala – în apartamentele căreia trăiau, până în acea secundă, sute de oameni”.

Înțeleg că un cutremur similar ar putea afecta astăzi 850.000 de locuințe în țară. Și câte zeci de mii de vieți?

Rămân la părerea mea: asta înseamnă să ucizi infinitul prin indolență.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Imagini unice cu Michael Schumacher, la 8 ani de la teribilul accident. Toți așteptau cu...
Atenție, români. Vi se vor schimba contractele de muncă. Ce trebuie să știi, chiar acum
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd...
Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...