LIVE | Război în Ucraina, ziua 596: Kievul anunţă noi atacuri ruseşti cu drone inclusiv asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre

LIVE | Război în Ucraina, ziua 596: Kievul anunţă noi atacuri ruseşti cu drone inclusiv asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre
VIDEO | Două elicoptere militare s-au ciocnit în aer
Publicat: 12/10/2023, 10:51
Actualizat: 12/10/2023, 14:20

Ziua 596 de război în Ucraina. Rusia a declanşat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre, provocând pagube pe ruta din regiunea Odesa vitală pentru exporturi, au declarat joi oficiali ucraineni.

UPDATE ora 15:00 – Cehia şi Danemarca vor livra material militar Ucrainei

Republica Cehă şi Danemarca se vor asocia pentru a trimite zeci de vehicule blindate şi tancuri, precum şi mii de arme în Ucraina, a declarat marţi ministrul ceh al Apărării, Daniel Blazkovec, potrivit AFP.

„În lunile următoare”, Ucraina va primi aproape 50 de vehicule blindate şi tancuri, 2.500 de pistoale, 7.000 de puşti, 500 de mitraliere şi 500 de puşti cu lunetă, a precizat oficialul ceh.

Furnizate de companii private cehe, aceste arme vor fi plătite de guvernul danez.

Ucraina va primi, de asemenea, echipamente de informaţii, de supraveghere şi de recunoaştere, precum şi muniţie de calibru mare.

„Aceasta este o donaţie substanţială de echipamente pentru care există o cerere mare în Ucraina”, a declarat ministrul apărării danez, Troels Lund Poulsen, citat într-un comunicat, citat de Agerpres.

UPDATE ora 14:00 – Ucraina afirmă că a împiedicat sabotori ruşi să treacă frontiera

Ucraina a zădărnicit în cursul nopţii o tentativă a unui grup de sabotori ruşi de a traversa graniţa în regiunea Sumî, din nord-estul ţării, a declarat joi comandantul Forţelor Întrunite ale Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Reuters.

„Sabotorii au încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei şi intenţionau să se deplaseze mai departe spre una dintre instalaţiile de infrastructură critică civilă”, a scris generalul-locotenent Serhi Naev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Grupul de opt sabotori a fost respins de tirurile ucrainene şi nu s-au înregistrat pierderi în rândul trupelor ucrainene, a precizat el.

Grupul a fost detectat de membrii unei brigăzi de apărare teritorială, a precizat Naev, citat de News.ro.

„După ce a suferit pierderi în luptă, grupul de sabotori s-a retras de la frontiera de stat”, a spus el.

UPDATE ora 11:00EXCLUSIV| Ce a rămas după vizita lui Zelenski la București? Analist: „Țările europene au intrat deja într-o competiție pentru reconstrucția Ucrainei”

UPDATE ora 10:00– Un crater de dronă rusească a fost descoperit în această dimineață în județul Tulcea, la 3 km distanță de Plauru/ Posibilă explozie

În jurul orei 5.00 dimineața, echipele din teren române au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru, anunță MApN.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

(Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI…)

Kievul anunţă noi atacuri ruseşti cu drone inclusiv asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre

Rusia a declanşat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre, provocând pagube pe ruta din regiunea Odesa vitală pentru exporturi, au declarat joi oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că infrastructura portuară şi clădiri rezidenţiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail, unde se află porturile ucrainene de pe Dunăre.

Incendiile provocate de atac au fost stinse, a declarat Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că o femeie a fost spitalizată cu arsuri.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare de la jumătatea lunii iulie, când a renunţat la acordul mediat de ONU care permitea trecerea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră, relatează News.ro.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că 28 din cele 33 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii au fost doborâte, adăugând că sistemele de apărare aeriană au fost în funcţiune în cel puţin şase regiuni ucrainene.

Comandamentul operaţional „Sud” al Ucrainei a declarat anterior că 10 drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa, unde a fost avariată o instalaţie de depozitare, şi patru deasupra regiunii vecine Mikolaiv.

În încercarea de a ocoli sistemele de apărare aeriană, dronele au zburat din direcţii diferite, folosind traiectorii complexe şi caracteristici ale terenului, a precizat acesta.

Pe de altă parte, un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost ucis într-un bombardament rusesc care a avut loc peste noapte asupra unui sat din regiunea Herson, tot în sud, a declarat guvernatorul acesteia, Oleksandr Prokudin.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale