LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 662: Imagini surprinse din dronă arată pierderi grele ale Rusiei în luptele de lângă Avdiivka

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 662: Imagini surprinse din dronă arată pierderi grele ale Rusiei în luptele de lângă Avdiivka
Imagini surprinse din dronă şi văzute de Associated Press arată pierderi grele ale Rusiei în luptele de lângă Avdiivka / Sursa foto: AP
Publicat: 17/12/2023, 17:15
Actualizat: 17/12/2023, 17:29
17:26

Imagini surprinse din dronă şi văzute de Associated Press arată pierderi grele ale Rusiei în luptele de lângă Avdiivka

În timp ce forţele ruseşti încearcă să cucerească oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, Associated Press (AP) a obţinut imagini aeriene care indică pierderile considerabile pe care le suferă Moscova. O dronă a armatei ucrainene a filmat imaginile în această lună în apropiere de Stepove, un sat situat la nord de Avdiivka, unde au avut loc unele dintre cele mai intense lupte, relatează Le Monde.

În două secvenţe separate, văzute de AP, cadavrele a aproximativ 150 de soldaţi – majoritatea purtând uniforme ruseşti – sunt împrăştiate de-a lungul şirurilor de copaci unde au căutat adăpost. Satul în sine este în ruine. Rândurile de copaci care separau câmpurile sunt arse, iar câmpurile sunt presărate cu obuze de artilerie şi grenade lansate de drone. Unitatea de drone care a surprins imaginile a declarat că este posibil ca unii dintre cei morţi să fie ucraineni.

Imaginile au fost furnizate pentru AP de unitatea ucraineană BUAR din cadrul brigăzii 110 mecanizate, care este implicată în luptele din zonă. Unitatea a declarat că imaginile au fost filmate pe 6 decembrie între Stepove şi liniile de cale ferată din apropiere şi că multe cadavre au fost lăsate acolo de săptămâni întregi, scrie News.ro.

AP a reuşit să confirme locaţia comparând înregistrarea video cu hărţi şi cu alte imagini filmate cu drona în aceeaşi zonă, filmate şase zile mai târziu de Brigada 47 mecanizată.

13:28

Austria aprobă noile sancţiuni europene ce vizează Rusia, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

Austria şi-a dat acordul pentru cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care vizează Rusia, după ce Ucraina a scos grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră, a declarat, sâmbătă, un diplomat european pentru Reuters, lucru confirmat şi de informaţiile publicate pe site-ul de Internet al guvernului ucrainean.

Austria a făcut presiuni pentru ca Raiffeisen să fie eliminată de pe o listă denumită de Ucraina a „sponsorilor internaţionali ai războiului”, care a fost pusă la punct de Kiev pentru a denigra companiile care fac afaceri în Rusia şi susţin efortul de război al Moscovei, de exemplu prin plata taxelor în Rusia.

„Rezervele Austriei faţă de sancţiuni au fost ridicate”, a afirmat un diplomat european pentru Reuters, conform Agerpres.

Lista neagră pusă la punct de Ucraina nu are consecinţe juridice, ci are o importanţă simbolică, majorând presiunile publice pentru ca Raiffeisen să plece din Rusia, lucru care banca austriacă susţine că este dispusă să îl facă, dar care până acum nu s-a întâmplat.

12:04

Rusia anunţă că a doborât 33 de drone lansate de Ucraina / Ucrainenii susţin că au distrus 20 de drone şi o rachetă Iskander lansate de Rusia

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 33 de drone lansate de Ucraina deasupra mai multor regiuni din Rusia, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Dronele au fost interceptate sau distruse înainte de a-şi atinge ţintele deasupra regiunilor Lipeţk, Rostov şi Volgograd, a precizat ministerul.

Instituţia de la Moscova nu a oferit alte detalii, potrivit News.ro.

Tot duminică dimineaţă, forţele aeriene ucrainene au anunţat că Rusia a lansat sâmbătă seara un atac cu drone şi rachete împotriva Ucrainei.

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus o rachetă de croazieră şi 20 de drone de atac, a precizat sursa citată pe Telegram. O rachetă balistică Iskander „nu şi-a atins ţinta”, a precizat armata, fără a oferi detalii.

09:49

Rusia a lansat în cursul nopţii un atac cu rachete şi drone. Un civil ucis în Odesa

Rusia a lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică un atac cu rachete şi drone asupra Ucrainei, au anunţat duminică forţele aeriene ucrainene, precizând că în atac a fost folosită şi o rachetă balistică Iskander, transmite Reuters.

Sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus o rachetă de croazieră şi 20 de drone de atac, iar racheta Iskander nu şi-a atins ţinta, au precizat forţele aeriene ucrainene într-un mesaj pe Telegram.

Armele ruse au fost distruse deasupra regiunilor Odesa, Herson, Zaporojie şi Hmelniţki, potrivit aceluiaşi mesaj.

Guvernatorul regiunii Odesa (sud), Oleh Kiper, a indicat la rândul său duminică pe Telegram că un civil a fost ucis de resturile unei drone doborâte deasupra regiunii.

Acesta a mai menţionat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus deasupra Odesei nouă drone de atac de producţie iraniană, conform Agerpres.

Putin spune că afirmaţia lui Biden despre planul rusesc de a ataca NATO este „un nonsens total”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu pentru presa rusă că afirmaţia preşedintelui american Joe Biden potrivit căreia Rusia va ataca o ţară NATO dacă va câştiga în Ucraina este un nonsens total, dând asigurări că Rusia nu are niciun interes să se lupte cu alianţa militară NATO, relatează Reuters, citată de News.ro.

Joe Biden a avertizat la începutul acestei luni că, dacă Putin obţine o victorie în Ucraina, atunci Rusia va ataca o ţară NATO.

Este un nonsens total – şi cred că preşedintele Biden înţelege acest lucru”, a declarat Putin într-un interviu difuzat duminică de televiziunea de stat Rossia. A fost o încercare a lui Biden de a-şi justifica „politica eronată” privind Rusia, a comentat Putin.

„Rusia nu are niciun motiv, niciun interes – niciun interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar – să se lupte cu ţările NATO”, a asigurat liderul de la Kremlin.

„„Nu cred că SUA de astăzi – mă refer la perspectiva dezvoltării mondiale – sunt atât de interesate, aşa cum credeau acum 20 de ani, să provoace – sau aşa cum declară public – o înfrângere strategică Rusiei”, a mai declarat Putin în interviul acordat realizatorului emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”, Pavel Zarubin.

„Nu avem nicio pretenţie teritorială una faţă de cealaltă, nicio dorinţă de a strica relaţiile cu ele (cu ţările NATO – n.r.). Suntem interesaţi să dezvoltăm relaţiile”, a susţinut Putin.

Între timp, a acuzat liderul rus, Finlanda a fost literalmente târâtă în NATO, deşi avea toate disputele cu Rusia – inclusiv cele teritoriale – rezolvate cu mult timp în urmă, de la mijlocul secolului XX.  „Nu existau probleme – acum vor exista, pentru că acum vom crea acolo Districtul Militar Leningrad şi vom concentra acolo anumite unităţi militare. De ce au nevoie de asta? Este doar o prostie!” – a comentat Putin mimând uimirea.

El a acuzat „partenerii” occidentali că vor să creeze în mod artificial probleme, pentru că nu vor să aibă Rusia ca un concurent.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?