LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 676: Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei, a doua zi după atacul de la Belgorod, soldat cu 21 de morți

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 676: Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei, a doua zi după atacul de la Belgorod, soldat cu 21 de morți
Război Rusia-Ucraina / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 31/12/2023, 08:25
Actualizat: 31/12/2023, 14:00
13:59

Rusia: Loviturile de la Harkov au fost represalii pentru atacul ucrainean de la Belgorod

Rusia a atacat în cursul nopţii facilităţi militare din oraşul ucrainean Harkov, inclusiv un hotel în care se aflau comandanţi militari şi „mercenari străini”, ca răspuns la loviturile ucrainene de la Belgorod din ziua precedentă, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării.

Oficialii din Harkov au spus că cel puţin şase rachete au lovit al doilea oraş ca mărime din Ucraina, rănind cel puţin 28 de persoane şi avariind clădiri rezidenţiale, hoteluri şi unităţi medicale, urmate de valuri de atacuri cu drone asupra blocurilor de locuinţe.

Comunicatul Rusiei susţine încă că atacul său a lovit fostul hotel Harkiv Palace şi sediul Serviciului de Securitate ucrainean pentru regiunea Harkov. Printre victime se numără ofiţeri militari şi ofiţeri de informaţii implicaţi în atacul ucrainean de la Belgorod, alături de „mercenari şi militanţi străini” care se pregăteau să efectueze raiduri transfrontaliere, susţine Ministerul rus al Apărării, citat de News.ro.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a declarat că bilanţul morţilor în urma atacului cu rachete ucrainene de sâmbătă asupra capitalei regionale a crescut între timp de la 21 la 24. Într-o postare pe Telegram, el a spus că există, de asemenea, 108 răniţi şi că 37 de blocuri de locuinţe au fost avariate.

07:59

Zelenski: Anul viitor va fi o perioadă de decizii la nivel mondial, iar Ucraina trebuie să fie capabilă să le influenţeze şi să-şi atingă obiectivele

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de sâmbătă sera despre provocările anului 2024, un an în care în multe ţări – inclusiv în SUA şi Rusia – au loc alegeri şi, prin urmare, vor fi schimbări de conducere, iar Ucraina are nevoie să-şi păstreze sprijinul internaţional pentru a putea duce mai departe războiul împotriva Rusiei.

Zelenski a arătat că Ucraina mizează totodată pe dezvoltarea propriei producţii de arme şi, în ziua în care Rusia a înregistrat cel mai grav atac asupra teritoriului său, la Belgorod, liderul de la Kiev a reiterat promisiunea că nicio lovitură a Moscovei împotriva ţării sale nu va rămâne fără consecinţe „practice”.

Zelenski le-a spus ucrainenilor că Valeri Zalujni, comandantul armatei, i-a prezentat un raport de bilanţ al anului care s-a scurs şi un plan pentru anul 2024. Un alt raport a fost prezentat de şefii serviciilor de informaţii, care au dezvăluit „ce pregătesc ocupanţii”, au consemnat aşteptările militare şi politice în general şi au schiţat posibilele evenimente din lume.

Ucraina îşi face deja planuri pentru reconfigurările politice care vor fi, cu obiectivul clar de a-şi menţine sprijinul internaţional şi de a lupta în continuare împotriva Rusiei.

„În ciuda a tot ceea ce se va întâmpla în alte ţări, în ciuda oricăror schimbări politice şi de stări de spirit, avem nevoie de o capacitate suficientă pentru a ne face propria noastră treabă, pentru a ne atinge obiectivele. Este clar că anul viitor va fi o perioadă în care se vor lua multe decizii – decizii globale. Iar Ucraina trebuie să fie capabilă să le influenţeze – să îşi atingă obiectivele. Vom lupta pentru influenţa noastră, pentru dreptate pentru Ucraina şi sunt recunoscător tuturor liderilor care ne-au ajutat, care au fost alături de noi de la 24 februarie (2022) şi care vor fi alături de noi şi în 2024”, a arătat Zelenski.

„Ne pregătim să producem mai multe arme anul viitor”, a anunţat preşedintele, citat de News.ro.

Război în Ucraina, ziua 655. Zelenski merge în Argentina
Război în Ucraina. Volodimir Zelenski / Sursa FOTO: Facebook
07:59

Rusia a încarcerat până în prezent peste 200 de luptători ucraineni capturaţi, anunţă Serghei Lavrov

Instanţele ruseşti au condamnat peste 200 de luptători ucraineni la pedepse cu închisoarea de când Moscova şi-a început operaţiunea militară în Ucraina, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA, publicat duminică, informează Reuters.

„Instanţele din Federaţia Rusă au condamnat deja peste 200 de reprezentanţi ai formaţiunilor armate ucrainene la perioade lungi de închisoare pentru comiterea de atrocităţi”, a declarat Lavrov pentru RIA.

Cele două părţi se acuză reciproc de comiterea a numeroase atrocităţi în războiul pe care Rusia l-a început cu o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Organizaţia Naţiunilor Unite a găsit dovezi continue de crime de război şi încălcări ale drepturilor omului comise de autorităţile ruse, inclusiv tortură, violuri şi deportarea copiilor, conform News.ro.

În martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, susţinând că deportarea forţată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război.

„Pe calea noastră spre justiţie, principalul rezultat al anului este, fără îndoială, mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele lui Putin”, a declarat sâmbătă procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, într-un comunicat cu un bilanţ al anului 2023.

„O decizie istorică şi un semnal clar că nimeni nu poate fi mai presus de lege”, a mai spus el.

Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei, a doua zi după atacul de la Belgorod

Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei în zorii zilei de duminică, a doua zi după ce o lovitură atribuită Kievului a ucis 21 de persoane în oraşul rus Belgorod, relatează AFP.

Mai multe drone „Shahed” de fabricaţie iraniană au vizat în cursul nopţii oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale.

„În urma atacului nocturn al dronelor ruseşti asupra oraşului Harkov, clădirile din centrul oraşului au fost avariate. Nu este vorba de instalaţii militare, ci de cafenele, clădiri rezidenţiale şi de birouri”, a scris primarul oraşului, Ihor Terekhov, pe Telegram, fără a menţiona eventuale victime.

„În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar noi nu ne temem”, a adăugat el, citat de News.ro.

Acest atac intervine la o zi după ce un atac atribuit armatei ucrainene a ucis 21 de persoane şi a rănit aproximativ 110 sâmbătă la Belgorod, un oraş rusesc situat la aproximativ 80 km nord de Harkov şi la 30 km de frontiera cu Ucraina.

Acesta este cel mai mortal atac asupra civililor din Rusia de la începutul conflictului, în februarie 2022, iar Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că nu va rămâne „nepedepsit”.

Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar bilanţul victimelor este, în general, mult mai mic.

Moscova a acuzat Kievul că a comis „un act deliberat de terorism”

În cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York, Moscova a acuzat Kievul că a comis „un act deliberat de terorism” şi că a „folosit muniţii cu dispersie”.

A fost „un atac nediscriminatoriu şi deliberat împotriva unei ţinte civile”, a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, acuzând Kievul că a vizat un centru sportiv, un patinoar şi o universitate.

Aliaţii Ucrainei au replicat că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru război.

„Există sute de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Nu există niciun soldat ucrainean în Rusia”, a declarat reprezentantul britanic Thomas Phipps. „Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin”, a adăugat el.

Atacul de la Belgorod a avut loc la o zi după bombardamente intense în Ucraina, care au ucis 40 de persoane, dintre care 17 în capitala Kiev, potrivit autorităţilor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA