Război în Ucraina, ziua 614: Ministrul rus al Apărării acuză Occidentul că vrea să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific

Război în Ucraina, ziua 614: Ministrul rus al Apărării acuză Occidentul că vrea să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific
Serghei Șoigu, pe frontul din Ucraina / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 30/10/2023, 08:51
Actualizat: 30/10/2023, 10:58

Război în Ucraina, ziua 614. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, afirmă că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific.

UPDATE 2: Regiunea Odesa, atacată cu rachete. Un șantier naval a fost lovit

Un șantier naval din regiunea Odesa a fost lovit de rachete rusești. Două persoane au fost rănite, iar pagubele sunt importante, anunță guvernatorul ucrainean al regiunii, potrivit Reuters.

Guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei a anunțat că două persoane au fost rănite și clădirile au fost avariate în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui șantier de reparații navale. Atacul a avut loc luni.

„Dimineața, teroriștii ruși au atacat cu rachete districtul Odesa. Inamicul a vizat un șantier naval. Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de salvatorii noștri. Clădirea administrativă și echipamentele întreprinderii au fost avariate”, a anunțat Oleh Kiper pe Telegram, citat de Mediafax.

Atacul cu rachete a avut loc după ce Rusia a atacat în cursul nopții regiuni din sudul, centrul și nordul Ucrainei cu drone.

Armata ucraineană susține că apărarea aeriană a distrus toate cele 12 drone rusești și două rachete lansate asupra Ucrainei.

UPDATE 1: Zelenski: S-a convenit asupra unei declaraţii comune la reuniunea din Malta. Este semnalul corect. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs, că la reuniunea din Malta a consilierilor şi reprezentanţilor diplomatici vizând Formula de Pace s-a convenit asupra unei declaraţii comune, un semnal corect în opinia sa de unitate pentru dreptate pentru Ucraina şi pentru toate ţările care se pot confrunta cu o agresiune.

„În primul rând, există veşti bune de la reuniunea din Malta – reuniunea consilierilor privind formula de pace. S-a convenit asupra unei declaraţii comune a copreşedinţilor reuniunii la nivel înalt, atât de bază, cât şi unificatoare. Acesta este semnalul corect. Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, cel mai important lucru este unitatea în numele puterii reale a dreptului internaţional, deoarece aceasta este unitatea în numele justiţiei pentru Ucraina şi pentru toate ţările şi naţiunile care se pot confrunta cu o agresiune”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

„În al doilea rând, ne pregătim deja pentru paşii importanţi planificaţi pentru primele săptămâni ale lunii noiembrie. În general, lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an vor fi semnificative pentru Ucraina. Sunt incluse noi pachete de apărare şi dezvoltarea relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană. De asemenea, ne pregătim pentru evenimentele internaţionale planificate în Ucraina. Activitatea noastră cu partenerii va rămâne activă”, a adăugat el.

Şoigu acuză Occidentul că vrea să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, afirmă că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific, a relatat presa de stat rusă, citând comentarii făcute luni la un forum de apărare de la Beijing.

Într-un discurs susținut la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomaţie militară din China, Shoigu a declarat că NATO acoperă o consolidare a forţelor în regiunea Asia-Pacific cu o „dorinţă ostentativă de dialog”, a relatat agenţia rusă de ştiri TASS, potrivit Reuters.

Şoigu a afirmat că ţările NATO promovează o cursă a înarmării în regiune, mărindu-şi prezenţa militară şi sporind frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare în zonă.

Forţele americane vor folosi schimburile de informaţii cu Tokyo şi Seul cu privire la lansările de rachete pentru a descuraja Rusia şi China, a declarat Şoigu, citat de News.ro.

În acelaşi timp, a spus el, mişcarea Rusiei de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare nu înseamnă sfârşitul acordului, iar Rusia nu îşi reduce pragul de utilizare a armelor nucleare.

Şoigu a declarat că Moscova este pregătită pentru discuţii privind soluţionarea post-conflict a crizei ucrainene privind continuarea „coexistenţei” cu Occidentul, dar că ţările occidentale trebuie să înceteze să mai caute înfrângerea strategică a Rusiei.

Subliniind că încă nu au fost create condiţiile pentru astfel de discuţii, Şoigu a spus: „De asemenea, este important să se asigure relaţii egale între toate puterile nucleare şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care poartă o responsabilitate specială pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii globale”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media