Război în UCRAINA, ziua 703: Statele Unite nu anticipează victorii semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024

Război în UCRAINA, ziua 703: Statele Unite nu anticipează victorii semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024
Sursa foto: AP via Mediafax Foto
Publicat: 27/01/2024, 07:26
Actualizat: 27/01/2024, 13:57
13:52

Supravieţuitorii ucraineni ai Holocaustului se tem că îşi vor sfârşi zilele în mijlocul unui alt război

Mii de supravieţuitori ai genocidului nazist continuă să trăiască în Ucraina, unde suferă efectele unei agresiuni militare ruseşti care nu dă semne că se va încheia prea curând şi se tem că-şi vor sfârşi zilele aşa cum le-au început: între sirenele şi bombardamentele pe care Kremlinul le-a readus în Europa, scrie sâmbătă EFE într-un comentariu.

„Copilăria mea a început cu cel de-al Doilea Război Mondial şi în ultimele mele zile trebuie să trec din nou prin aceste lucruri oribile”, spune Valentina Kavsan pentru EFE, care în 1941, când avea doar doi ani, a fost nevoită să părăsească oraşul ucrainean Nipro cu familia sa, să fugă spre est din calea naziştilor şi să se refugieze în Rusia.

La această angoasă care a intrat în viaţa ei când totul părea să indice că se va bucura de anii senectuţii fără convulsiile care i-au marcat existenţa şi pe cea a familiei ei s-a adăugat şi teama fizică de a fi victima dronelor sau rachetelor cu care Rusia continuă să atace Kievul în multe nopţi.

În urmă cu doar câteva săptămâni, explozia unuia dintre aceste proiectile a spart ferestrele clădirii în care se afla Valentina. O şcoală din apropiere a fost, de asemenea, avariată în atac.

În Ucraina trăiesc aproximativ 7.400 de supravieţuitori ai Holocaustului

Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Claims Conference, în Ucraina trăiesc aproximativ 7.400 de supravieţuitori ai Holocaustului, adică 3% dintre victimele evreieşti ale nazismului care mai sunt încă în viaţă în întreaga lume.

Efectele invaziei militare ruse au dublat nevoile supravieţuitorilor care sunt, fără excepţie, persoane vulnerabile din cauza vârstei înaintate, conform Agerpres.

„Există o frică şi o nevoie constantă”, spune Irina Emeţ, de la centrul de servicii sociale Hesed al JDC din Kiev, despre situaţia cauzată de război.

Pentru a răspunde noilor circumstanţe, voluntarii şi angajaţii JDC îi învaţă pe supravieţuitorii ucraineni să folosească dispozitive digitale pentru a comunica, atât în caz de urgenţă, cât şi pentru a primi sprijin emoţional prin apeluri video atunci când vizitele la domiciliu nu sunt posibile.

12:04

Kievul repatriază rămăşiţele a 77 de militari ucişi în Războiul din Ucraina, în pofida prăbuşirii unui avion militar rus în condiţii tulburi

Autorităţile ucrainene au anunţat repatrierea rămăşiţelor a 77 de militari ucraineni, o procedură prevăzută de ”mult timp”, finalizată în pofida prăbuşirii unui avion militar rus în condiţii tulburi, de care Moscova acuză Kievul, relatează AFP.

Rusia acuză Ucraina de doborârea miercuri a unui avion militar de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) în regiune rusă de frontieră Belgorod, în care Moscova susţine că au fost ucişi 66 de prizonieri militari ucraineni care urmau să fie eliberaţi în cadrul unui schimb în aceeaşi zi.

Însă Moscova nu a adus nicio probă prin care să susţină aceste acuzaţii, iar Kievul – care nu a confirmat şi nici nu a infirmat o implicare a sa – şi-a exprimat îndoiala cu cu privire la prezenţa unor prizonieri ucraineni la bord.

„Rămăşiţele a 77 de apărători ucraineni au fost trimise către teritoriul controlat de către Guvern”, a anunţat vineri un centru ucrainean de coordonare însărcinat cu prizonieri de război, citat de News.ro.

”Această repatriere era prevăzută de mult timp”, a precizat centrul.

Această procedură, care pare să nu aibă legătură cu prăbuşirea avionului rus, intervine în contextul în care problema militarilor ucraineni aflaţi pe mâna armatei ruse şi eliberarea lor prin schimburi de prizonieri este deosebit de sensibilă.

Ucraina şi Rusia au deschis amândouă anchete cu privire la prăbuşire.

07:20

Zelenski: Avem nevoie de mai multă încredere pentru mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai "albă" pentru Ucraina

După ce în urmă cu câteva zile preşedintele Volodimir Zelenski le spunea compatrioţilor că există „probleme serioase” cu mediul de afaceri, vineri seara i-a informat că a avut o întâlnire cu Fiscul şi că a fost creat un mecanism de comunicare cu antreprenorii, pentru că este nevoie de mai multă încredere în mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai „albă”.

Zelenski le-a spus ucrainenilor, în alocuţiunea video de vineri seară, că a avut în cursul zilei o întâlnire privind situaţia financiară, activitatea fiscului şi veniturile fiscale şi a cerut colectarea taxelor şi impozitelor şi eliminarea afacerilor „la negru”.

„Trecem în revistă raportul pentru anul precedent şi priorităţile pentru acest an. Cel mai important lucru pentru stat şi pentru întreaga noastră societate este ca fiecare antreprenor ucrainean să aibă oportunităţi pentru o muncă economică mai activă. Acest lucru înseamnă că bugetele ucrainenilor ar trebui să se concentreze mai mult pe forţa economiei lor. Statul, instituţiile de stat şi fiecare dintre funcţionarii săi trebuie să facă tot posibilul pentru a promova afacerile legale, „albe””, a spus Zelenski.

El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de antreprenorii care au ales să rămână în ţară şi să îşi continue aici activitatea, generând locuri de muncă, dar a subliniat că „munca fiecărei întreprinderi care rămâne în domeniul legal este unul dintre pilonii cheie ai puterii ucrainene”.

Zelenski a anunţat lansarea unui nou mecanism de comunicare cu antreprenorii, Platforma Economică a Ucrainei, care va reprezenta întreprinderile mici, mijlocii şi mari din diferitele regiuni ale ţării. Guvernul, împreună cu Oficiul prezidenţial, administraţiile regionale şi experţii vor trebui să organizeze activitatea platformei. „Sarcina principală este de a face din aceasta un instrument de comunicare eficient. Comunicarea trebuie să fie întotdeauna susţinută de decizii operaţionale – de ceea ce fac sau schimbă instituţiile guvernamentale şi de ceea ce va crea un istoric de normalitate a relaţiilor, în special între aplicarea legii şi mediul de afaceri”, a punctat Zelenski, citat de News.ro.

„Avem nevoie de mai multă încredere pentru mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai „albă” pentru Ucraina. Avem nevoie de mai multe facilităţi de producţie ucrainene, de mai multe produse ucrainene în diverse industrii”, a declarat Zelenski.

El a mai anunţat că a semnat un decret prin care înfiinţează Consiliul pentru antreprenoriat, aşa cum a fost el definit printr-o decizie a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, precum şi o platformă ucraineană pentru a stimula antreprenoriatul şi produsele ucrainene.

Statele Unite nu anticipează victorii semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024

Administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susţinerea Kievului, în ciuda impasului de finanţare din Congres. Dar aceste planuri nu anticipează câştiguri semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024, spun oficialii americani, potrivit The Washington Post.

Încă rănită de eşecul contraofensivei de anul trecut din Ucraina, administraţia Biden elaborează o nouă strategie care va pune accentul mai puţin pe recâştigarea de teritorii şi se va concentra, în schimb, pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, în timp ce obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forţei sale de luptă şi a economiei, relatează News.ro.

Planul care se conturează este o schimbare bruscă faţă de anul trecut, când SUA şi armatele aliate au furnizat în grabă antrenamente şi au trimis echipamente sofisticate la Kiev în speranţa că acesta va putea respinge rapid forţele ruseşti care ocupă estul şi sudul Ucrainei. Acest efort a eşuat, în mare parte din cauza câmpurilor minate, puternic fortificate şi a tranşeelor din linia întâi ale Rusiei.

Ideea acum este de a poziţiona Ucraina pentru a-şi menţine poziţia pe câmpul de luptă pentru moment, dar „să îi punem pe o traiectorie diferită, pentru a fi mult mai puternici până la sfârşitul anului 2024.şi să îi aducem pe o cale mai sustenabilă”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang înalt al administraţiei SUA, citat de The Washington Post (WAPO).

Planificarea noii strategii de la Washington face parte dintr-un efort multilateral al celor aproape 35 de ţări care susţin Ucraina promiţându-i sprijin economic şi de securitate pe termen lung. Reconfigurarea se face atât din necesitate, având în vedere rezultatele dezamăgitoare ale contraofensivei de anul trecut, şi din convingerea că un efort similar în acest an ar aduce probabil acelaşi rezultat, cât şi ca o demonstraţie de hotărâre durabilă faţă de Vladimir Putin.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple