Avocatul care îi îmbracă pe domnii de România

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 08/10/2012, 01:42

„M-a sunat o doamnă: «Mihai al meu are trei cămăși cu pătrățele,două perechi de blugi și o pereche de ciocate. Te rog frumos, fă-lsă arate ca un bărbat». Mihai este IT-ist și motociclist. L-am luatla o bere în oraș și am alunecat «întâmplător» într-un magazin depantofi. N-a trebuit să aud de la el decât: «vreau, da, vreau».Apoi am mai luat două cămăși, o pereche de pantaloni și altelucruri de bază. Soția sa a sunat peste trei săptămâni, spunându-mică, uite, da, soțul ei arată altfel. Și peste patru săptămâni sunăel: «Sunt în fața unei vitrine, văd trei tricouri și nu știu pecare să-l aleg». Apoi a sunat peste patru zile, apoi peste trei,apoi două săptămâni m-a sunat în fiecare zi fiindcă i se părea cănimic nu stă pe el”, ne povestește Cezar Ionașcu. După două luniMihai a apărut din nou la ușa lui Cezar, uimindu-l: „Îl țin minteexact, purta o pereche de pantofi crem, un tricou turcoaz, o geacănapoletana și o bască pe cap. Alt Mihai!”.

Mulți îl cheamă pe Cezar la ei acasă pentru un audit degarderobă. Costă câteva mii de lei, poate dura și cinci ore. Se iafiecare piesă la mână, se cântărește, se aruncă surplusul sauhainele „greșite” și la final rezultă o garderobă nouă, în funcțiede meseria clientului. Un avocat și un doctor, de pildă, se aleg cugarderobe diferite. Unde lipsesc piese, merg împreună lacumpărături, Cezar și clientul. „Ei bine, da, și bărbații merg lacumpărături, cel puțin fiindcă alături au o doamnă”, zâmbește. „Deceva vreme, găsesc e-mailul plin seara. Cererea care m-a lăsat mutun minut întreg a sunat așa: „Vă rog frumos să mă faceți om!”..

Câte sute de încălțări probează un domn până să găseascăpantoful potrivit

Avocatul Ionașcu are puțin peste 30 de ani, locuiește înBucurești și din 2009 a deschis blogul Domni de România, unuldintre puținele care le explică bărbaților în amănunt cum să seîmbrace corect și elegant. De curând, Luxury Male Event,Philadelphia l-a numit „ambasador al stilului”. De ceva vreme aînceput să câștige contracte pentru a oferi consultanțăvestimentară firmelor și nu numai. „Pe zona corporate, la cerereacompaniilor, preiau grupuri de bărbați și le ajustez ținuta. Estevorba despre angajați obișnuiți. Lucrez cu bănci, instituțiifinanciare sau din domeniul energiei și telecomunicațiilor, case deavocatură, servicii hoteliere și altele. Îmi place din toată inimasă îmbrac corect bărbații. Vreau să văd oameni frumoși în jur, așacum am văzut și afară”, ne explică.
Clienții îl întreabă direct cum anume sfaturile sale le vor aduceplus valoare. Le răspunde așa: „După training, dacă aliniezangajații băncii dumneavoastră în poligon cu angajații celorlaltebănci, fără o insignă în piept, o să-i recunoașteți datorităvestimentației”. Și câștigă contractul.

Dar până să ajungă aici, ani în șir a studiat, a probat sute șisute de pantofi, a citit, a cutreierat toată lumea și s-a îmbrăcatgreșit. Purta mult roșu și galben, exact culorile care nu-lavantajau. La început a golit două carduri numai pe cărți desprestil și vestimentație masculină, câteva mii de euro cu totul. Apois-a dus să se documenteze direct în ateliere, prin Europa. „Am fostîn lohn-urile românești, în sartoriile italiene, în fabricilefranțuzești, la liniile de tercoturi spaniole. La Milano, într-unatelier, am petrecut o jumătate de zi să văd cum se cos pantofii,lângă Napoli am văzut cum se cos pantalonii, iar în Franța mi-auarătat ce înseamnă colorarea unui pulover”, ne povestește CezarIonașcu.

Despre vestimentația corectă mai învățase și de acasă, de laFocșani, căci părinții lui erau profesori și se învârteau încercuri elegante. „Tata a purtat mereu pălărie. Și unchii mei lafel. Și colegii tatălui meu. Așa mi-am trăit copilăria, alături deun domn în costum, purtând pălărie”, adaugă.
O săptămână citea despre un obiect vestimentar anume, apoi pleca laPraga, Viena, Budapesta, să vadă cum se îmbracă oamenii de acolo.Bătea toate magazinele și se întorcea cu cinci plase, dintre careîn scurt timp dona trei. „Acelea nu erau, de fapt, hainele mele. Înani de zile am învățat să cumpăr o singură plasă care să și fie amea. Și acum învăț, în fiecare zi îmi fac lecțiile și poate mai am30, 40 de ani până să spun că da, sunt ok”.

Despre sacoul domnului Valentin Stan, încheiat la toțitrei nasturii

După nenumărate studii și documentări, prietenii i-au dat ideea:”De ce nu scrii tu despre asta?”. Imediat a doua zi deschideablogul. Acum, nu doar domnii îl citesc, ci și doamnele, să învețecum își îmbracă soții, lucrurile de bază.
Vorbește acolo, printre altele, despre cum trebuie purtată eșarfade cașmir, din lână, din mătase, ori cea arabă, apoi desprecostume, șosete, sau despre cum se poartă pălăriile. „Până a ajungesă-ți găsești modelul ce cadrează pe forma ta, durează o vreme: înjur de 200 de încercări și cam 1000 de vizionări. Nu face greșealasă comanzi o pălărie online, ea trebuie atinsă și probată înainte”,scrie. Apoi povestește oamenilor despre Fedora, Bowler, Homburg șiPorkpie. Și mai vorbește despre curele, haine de ploaie, șepci,umerașele potrivite, cum se împăturește o batistă din mătase, cumse scot petele de ruj, unde găsești haine de calitate cu banipuțini, cum se îmbracă trenciul, cum îți cumperi perechea potrivităde blugi… și apoi despre puloverul cu guler polo, costumul denuntă, secretul lungimii cravatei sau despre costumele lui ValentinStan. „D-le Stan, românii sunt oameni frumoși. Dacă se încheie,neglijent, la toți cei trei nasturi ai sacoului, nu mai suntfrumoși”, mai zice.

De ce e bine să-ți cumperi haine stând cu spatele lavitrină

Nu e vorba despre modă, nici despre acele must have-uri, cidespre stil. Când alegem haine, să o facem cu spatele la vitrină,ne sfătuiește. „Pe toate canalele se transmite: «să ai», «să vrei»,«să cumperi», «să… acum». Și dacă nu vreau? Și dacă știu că îmiservesc doar două costume, trei cămăși albe, două perechi depantofi, un pardesiu și accesorii nu foarte multe? Pe care le alego singură dată. Mă postez în fața vitrinei nou schimbate cu nouacolecție și spun: chiar nu-mi lipsește nimic!”.
La conferințele sale le spune clienților: „Să te îmbraci zilnic oripentru a cuceri cea mai frumoasă femeie din lume, ori pentru aatrage cel mai mare câștig din ziua aceea. Să te îmbraci ca pentrucea mai de succes zi a ta. Folosește hainele ca pe ustensile, nu cape un scop! Trebuie să le îmbraci tu pe ele, nu ele pe tine. Căcihainele îmbrăcate corect te ajută să migrezi spre zona de putere șiautoritate. Trebuie înțeles că îmbrăcat corect defilezi altfel prinlume”. Crede că doamnele din România trebuie să fie foarte tristela vederea bărbatului român îmbrăcat numai în negru, maro șigri.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021