CUM SE FABRICĂ BEREA – de la malțul adus cu TIR-ul din Germania, până la recipientele cât blocurile în care fierbe berea în România – REPORTAJ VIDEO GÂNDUL TV

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 01:35

Chiar și așa, românii tot au băut 7,4 milioane de hectolitri debere în primul semestru al acestui an, iar până la sfârșitul luiconsumul va fi ajuns deja la 15 milioane de hectolitri, 1,5miliarde de litri. S-au răcorit cu ea în căldura insuportabilă aorașului, au băut-o când au încurajat Spania sau Germania, întimpul Campionatului Mondial de Fotbal, au râs și au mai băut ogură de bere la terasele de la mare. Dar pe cât de spontană șiveselă e atmosfera la mesele la care se bea bere, pe atât e decontrolată într-o fabrică, unde berarii sunt senzorii capabili săsesizeze orice neregulă și roboții uriași care fierb, răcesc saufiltrează băutura.

Laborator de analize și degustători de apă

La una dintre cele mai mari fabrici de bere din România, aflată încomuna Pantelimon, ingredientele de bază sunt cele de acum unsecol, malțul, adus cu TIR-ul din Olanda, Germania sau Ungaria șiobținut din orz cu două sau șase rânduri de boabe pe spic, apa,luată din puțuri de 180 de metri adâncime, hameiul și drojdia.Pentru unele sortimente de bere se folosește și mălai, încombinație cu malțul, o altă „sursă de amidon”, după cum spunedirectorul de calitate Mario Zurini, care ne arată fabrica.

Ne duce la centrul de control, o încăpere cu geamuri mari,aflată vizavi de niște uriașe recipiente argintii. Fiecareinstalație din fabrică e monitorizată de o pădure de senzori, carele arată specialiștilor din centrul de control dacă ceva este înneregulă, iar acesta nu este singurul instrument care monitorizeazăfabricarea berii. Laboratorul analizează continuu mostre de bere,aflată în diferite stadii de fabricație, iar degustătorii sorb pânăși din apa folosită la producție.

Spălare, plămădire, filtrare, fierbere

• Mario Zurini neconduce într-o hală cu cilindri argintii cât o vilă mărișoară, îninteriorul cărora poți vedea prin niște hublouri închise ermetic.Acesta este locul în care începe procesul de fabricație al berii.În moară, apa sparge bobul de malț și pătrunde în interior, fără adistruge însă coaja, așa cum se întâmplă în cazul cerealelormăcinate pentru panificație. Unul dintre rolurile acestui proceseste acela „de a spăla substanța utilă din miezul bobului de malț.După ce acest lucru s-a realizat, substratul astfel obținut estetransferat în vasele de plămădeală. Plămădeala este un procesaparte, specific pentru fiecare bere în parte”, explică directorulde calitate Mario Zurini.

• În timpul”plămădelii”, zaharurile cu molecule mai mari, precum amidonul,sunt transformate în zaharuri pe care drojdia le poate ataca înprocesul de fermentare, „Prin încălzire, are loc scindareaamidonului în zaharuri cu molecule mai mici”, spune Mario Zurini.Enormele „plămăditoare” sunt conectate la un vas central, carearată ca un fel de navă mamă, aterizată în mijlocul navelorfiice.

• Acesta este de fapt unfiltru, al cărui rol este să separe resturile de la malț, de must.În urmă cu zeci de ani, un astfel de echipament ar fi avut nevoiede șapte oameni pe schimb care să robotească în jurul lui. Astăzi,lângă el, nu stă niciun muncitor. Totul este automatizat.

• Următorul pas încrearea unei beri este fierberea mustului, în timpul căreia seadaugă și hameiul. La temperatura de 100 de grade Celsius, hameiulse ditribuie uniform, însă fierberea are și un alt rol. Acela de asteriliza lichidul astfel încât niciun micrororganism să nu tulburecumva treaba pe care o are de făcut drojdia. Înainte ca aceasta săfie adăugată, mustul trebuie răcit până la temperatura de 12grade.

Berea trebuie să fermenteze între 14 și 21 dezile

• Drojdia ajunge lafabrică în niște borcănele mici, iar specialiștii de aici omultiplică până când au destulă pentru toată cantitatea de bereprodusă aici, circa 1,7 milioane de hectolitri pe an. Multiplicareadrojdiei începe în laborator, fiind continuată apoi în stația pilotde dezvoltare a culturilor pure, de mărimea unor cisterne.

• Mustul și drojdia suntintroduse în fermentator, cilindrul cât un bloc mai micuț, pe careîl poți vedea din stradă, când treci prin Pantelimon. Acolo stăîntre 14 și 21 de zile, în funcție de tipul de bere care trebuieobținut. La începutul procesului de fermentare, drojdia consumăhaotic zaharurile pe care le are de dispoziție, ceea ce duce la ocreștere a temperaturii. În acest moment recipientul în care areloc fermentarea este răcit, astfel încât tot lichidul să aibă otemperatură constantă.

• După fermentare,drojdia începe să se depună, este colectată, transportată înapoi șiapoi refolosită. După filtrare, berea ajunge la limpezimea pe careo vezi în pahar.

De la 10 la 62 de grade Celsius, în timpulpasteurizării

• Înainte deîmbuteliere, mașinării inteligente sortează și spală sticlele.Acestea sunt umplute cu CO2, iar apoi cu bere și, în final,capsate, această operațiune durând o fracțiune de secundă. Sticlatrebuie să fie umplută cu CO2, pentru a evita contactul băuturii cuaerul, inamicul numărul 1 al berii, după cum spune Mario Zurini.Dacă, dintr-un motiv sau altul, banda pe care se face îmbutelierease oprește, toate sticlele gata să fie capsate sunt scoase de peea.

• Berea, care are înmomentul îmbutelierii 10 grade Celsius, trebuie mai apoipasteurizată, moment în care sticla este încălzită până la 62 degrade Celsius. Operațiunea are un dublu scop: aceea de a distrugeeventualele microorganisme și de a verifica rezistențasticlei.

Cum se testează berea

• În afară delaboratorul care analizează berea în diferitele stadii ale sale, unrol important îl au degustătorii, de fapt directori implicați înproducție. Sunt șase la număr și gustă berea aflată în diferitefaze ale fabricației, pentru a-și da seama dacă și la ce moment aapărut o eroare. Nu gustă doar bere, ci au pe masă și patru paharecu apa folosită în producție.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...