EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Insula Cobălcescu, peticul de tărâm cu nume românesc din ghețurile polare ale Antarcticii. Imagini inedite din locul aflat la 14.000 de kilometri de România, mărturie a explorării lui Emil Racoviță la capătul pământului

Publicat: 19/01/2023, 12:20
Actualizat: 31/01/2023, 17:32

Poate cea mai dragă amintire a regizorului Gabor Xantus despre călătoria inedită pe care a efectuat-o alături de fiul său Aron pe meleagurile sălbaticei Antarctica a fost momentul în care a pășit pentru prima oară pe bucata de tărâm cu nume românesc din ghețurile polare: Insula Cobălcescu. Botezată cu acest nume de nimeni altul decât inegalabilul explorator român Emil Racoviță, pe urmele căruia doi conaționali de-ai săi călcau, pentru prima oară, după 120 de ani.

Gabor și Aron Xantus au urmărit cu GPS-ul, pas cu pas, traseul de odinioară al Expediției Belgica, au făcut toate acostările pe care le-a făcut atunci echipajul, așa cum sunt ele descrise în jurnalul de bord al vasului. Insula cu nume românesc era punctul cel mai îndepărtat al expediției celor doi cineaști clujeni, aflat la distanță de 14.370 de kilometri de România.

Emil Racoviță și camarazii lui de expediție au acostat pe insulă în 1898, pentru a o explora. Atunci avea să primească micul petic de stâncă, rupt parcă din altă planetă, numele fostului său profesor de geologie de la Iași, Grigore Cobălcescu.

Insula cu nume românesc din Antarctica, situată în dreptul țărmului Argentinei, un loc pustiu, tăcut și nealterat, este acum refugiu pentru pinguini și foci, și are câteva specii de licheni care înfruntă clima aspră.

Vezi în reportajul video cum se încheie povestea fascinantă a ineditei călătorii pe urmele Expediției Belgica, poate cea mai temerară și, cu siguranță, cea mai productivă explorare a tărâmului de ghețuri din îndepărtata și sălbatica Antarctică, întreprinsă vreodată de cercetători expediționari din mai multe țări ale lumii.

Povestea filmului din seif, prezentată cu imagini în premieră absolută din poate cea mai completă și bine documentată peliculă din istoria documentarismului românesc, este una fascinantă și tulburătoare. Deopotrivă, una tristă, pentru că, dincolo de ambiția nemăsurată a unor cineaști, îndrăgostiți lulea de profesia lor, de a merge cu orice preț pe urmele unuia dintre cei mai renumiți exploratori români din toate timpurile, dincolo de înverșunarea lor în a face din imposibil posibil, există, în istoria documentarului „A ști sau a nu ști – Emil Racoviță”, și o bilă neagră. Eterna și împovărătoarea birocrație care condamnă o producție de mare anvergură să zacă, neștiută și nevăzută, pe fundul unui sertar. Un film de excepție care, deși închis în seif, a reușit deja să obțină premii prestigioase.

Chiar dacă inițiativa cineaștilor clujeni Aron și Gabor Xantus vine la mai bine de 120 de ani de la aventura marelui explorator român printre banchizele de gheață ale Antarcticii, filmul lor, „A ști sau a nu ști – Emil Racoviță”, rămâne una dintre cele mai bine conturate și documentate pelicule care vorbește publicului despre personalitatea covârșitoare a savantului, speologului și exploratorului român de la sfârșitul anilor 1890. Dacă la acest lucru adăugăm și faptul că vocea documentarului este asigurată de unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, Victor Rebengiuc, atunci produsul cinematografic semnat de Aron și Gabor Xantus capătă o valoare cu adevărat neprețuită. Singurul lucru care umbrește realizarea celor doi și o împiedică să ajungă la marele public este faptul că, încă de la bun început, documentarul „A ști sau a nu ști – Emil Racoviță pare a fi predestinat să rămână închis într-un seif. Sau poate că nu!


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ |  Povestea fabuloasă a filmului ținut în seif. Doi clujeni au refăcut traseul celebrei Expediții Belgica din Antarctica, de acum 120 de ani, a lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Între Rai și Iad în Strâmtoarea Drake, pe urmele Expediției Belgica. Doi cineaști clujeni au dat piept cu moartea în cea mai periculoasă strâmtoare din Oceanul planetar, pentru a reconfigura drumul spre Antarctica al lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...