EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ |  Povestea fabuloasă a filmului ținut în seif. Doi clujeni au refăcut traseul celebrei Expediții Belgica din Antarctica, de acum 120 de ani, a lui Emil Racoviță

Publicat: 13/01/2023, 14:49
Actualizat: 29/01/2023, 18:37

Doi clujeni, tată și fiu, au călcat pe urmele marelui explorator român Emil Racoviță, reconstituind, pas cu pas, întregul traseul științific și geografic străbătut cu mai bine de 120 de ani în urmă de cunoscutul explorator, la bordul velierului RV Belgica. Călătoria echipei de filmare a studioului de film Xantus pe îndepărtatele meleaguri ale Antarcticii nu a fost lipsită de peripeții. Ba din contră. Au avut parte de aventuri dintre cele mai neobișnuite – și nedorite -, chiar și atunci când, proaspăt întorși din expediția lor inedită, au călcat înapoi pe pământ românesc și au cerut sprijin pentru realizarea documentarului.

”A ști sau a nu ști – Emil Racoviță”. Așa și-au intitulat pelicula – unică în istoria filmografiei de tip documentaristic din România – cineaștii clujeni Gábor și Áron Xantus, tată și fiu, care au parcurs, în nu mai puțin de trei ani, sute de mii de kilometri, pe urmele marelui explorator român Emil Racoviță, de numele căruia se leagă celebra Expediție Belgica, realizată de o echipă de oameni de știință din mai multe țări.

Hățișul birocrației

Atunci când vorbește despre cei aproape 20 de ani, cât i-au fost necesari pentru a da viață peliculei sale, profesorul universitar doctor Gábor Xantus își găsește cu greu cuvintele. Sunt încărcate de o firească amărăciune, dat fiind faptul că, deși a realizat filmul, umăr lângă umărul fiului său, din banii familiei, nu a primit nici un fel de sprijin pentru a da viață proiectului său. Mai întâi tatăl, Gábor , apoi fiul, Áron, ambii cineaști de valoare, au bătut la uși străine, pentru a-și vedea realizat visul cu ochii. Nu a fost să fie! Ceea ce se anunța a fi un proiect grandios a sfârșit lamentabil  în hățișul birocrației.

Și totuși, lipsa unei finanțări pe măsura grandorii proiectului, care se anunța încă de pe atunci unul extrem de costisitor, nu i-a împiedicat pe cineaștii clujeni să-și vadă visul cu ochii.

În vara anului 2014, aventura a sute de mii de ore de filmat în șapte ț­ări, pe trei continente, avea să înceapă. O aventură uluitoare, la capătul căreia filmul documentar despre viața de explorator, pe îndepărtatele meleaguri ale Antarcticii, a lui Emil Racoviță a fost în cele din urmă realizat.

Reportajul video, cu secvente în premieră din filmul documentar despre aventura celebrului explorator român Emil Racoviță în ținuturile înghețate ale Antarcticii, poate fi văzut pe YouTube Gândul. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...