EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Publicat: 29/12/2022, 17:10
Actualizat: 29/12/2022, 17:12

Una dintre cele mai captivante și mai fascinante povești ale copilăriei este cea descrisă de condeiul măiestru al scriitorului german Karl May, în filele cărți Winnetou. Personajul principal al romanului, care a făcut istorie printre împătimiții genului western, este unul pe măsură: Old Shatterhand, bătrânul pumn de fier, cum era numit germanul Charlie, albul care, în buchea cărții Winnetou, a ajuns în Vestul Sălbatic din postura unui inginer cartograf pentru ca, la scurt timp, să devină, potrivit firului narativ condus, fără cusur, spre un final apoteotic, unul dintre cei mai mari westmani ai anilor 1870.

Povestea uluitoare, personajele construite solid de inegalabilul Karl May și o descriere amănunțită a Wild Westului de odinioară au făcut din cartea prozatorului german un bestseller international. Unul perfect! Cu un singur amendament: Old Shatterhand nu a fost rodul unei imaginații debordante, ci un personaj real. Un celebru explorator român, de al cărui jurnal – întocmit în timpul călătoriilor sale în lumea nouă a Americii -, Karl May s-a folosit îndeajuns de mult pentru ca exegeții operei sale să tragă o concluzie: Old Shatterhand a fost, de fapt, John Xantus. Clujeanul!

John Xantus a ajuns în Vestul Sălbatic la sfârșitul anilor 1870, cu o patalama în buzunar, de inginer cartograf, specializat în construcția căii ferate. Calul de Foc, cum obișnuiau să o numească indienii care stăpâneau pe atunci întinsele teritorii ale preeriei americane și care nu vedeau cu ochi buni imixtiunea albilor în proprietățile lor. Nu a durat mult până în momentul în care a devenit, dintr-un mare necunoscut, un adevărat om al Vestului, respectat de puzderia de europeni care își căutau norocul în Lumea nouă a Americii.

Old Shatterhand, bătrânul pumn de fier. Așa i-a rămas numele la auzul căruia tremurau de frică cei mai înverșunați bandiți ai acelor vremuri. O poreclă pe măsura forței uluitoare a pumnului său pe care îl folosea ori de câte ori se vedea nevoit să aplice justiția și să pună la respect lichelele care mișunau la fiecare colt al Wild West-ului.

Este descrierea personajului principal din Winnetou, cartea fascinantă a copilăriei, semnată de prozatorul german Karl May. Deși a scris romanul la persoana întâi, identificându-se cu eroul istorisirilor sale, Karl May nu a părăsit niciodată teritoriul de atunci al Germaniei. În atare situație, mulți s-au întrebat dacă Old Shatterhand a fost doar rodul imaginației debordante a lui Karl May sau, din contra, un european în carne și oase, folosit ca tipar de marele condeier neamț. Iar documentele, scoase la iveală rând pe rând din colbul istoriei, au demonstrat cu prisosință că varianta corectă este cea din urmă.

Reportajul video de excepție dezvăluie motivațiile pentru care nu doar exegeții operei lui Karl May, ci și urmașii celui folosit ca tipar în creionarea personajului principal din Winnetou au ajuns să creadă că Old Shatterhand nu a fost o simplă fantasmă a unui scriitor de geniu, ci un personaj cât se poate de real.

El s-a numit John Xantus și a fost unul dintre cei mai mari exploratori români din anii 1870.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția