EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Publicat: 29/12/2022, 17:10
Actualizat: 29/12/2022, 17:12

Una dintre cele mai captivante și mai fascinante povești ale copilăriei este cea descrisă de condeiul măiestru al scriitorului german Karl May, în filele cărți Winnetou. Personajul principal al romanului, care a făcut istorie printre împătimiții genului western, este unul pe măsură: Old Shatterhand, bătrânul pumn de fier, cum era numit germanul Charlie, albul care, în buchea cărții Winnetou, a ajuns în Vestul Sălbatic din postura unui inginer cartograf pentru ca, la scurt timp, să devină, potrivit firului narativ condus, fără cusur, spre un final apoteotic, unul dintre cei mai mari westmani ai anilor 1870.

Povestea uluitoare, personajele construite solid de inegalabilul Karl May și o descriere amănunțită a Wild Westului de odinioară au făcut din cartea prozatorului german un bestseller international. Unul perfect! Cu un singur amendament: Old Shatterhand nu a fost rodul unei imaginații debordante, ci un personaj real. Un celebru explorator român, de al cărui jurnal – întocmit în timpul călătoriilor sale în lumea nouă a Americii -, Karl May s-a folosit îndeajuns de mult pentru ca exegeții operei sale să tragă o concluzie: Old Shatterhand a fost, de fapt, John Xantus. Clujeanul!

John Xantus a ajuns în Vestul Sălbatic la sfârșitul anilor 1870, cu o patalama în buzunar, de inginer cartograf, specializat în construcția căii ferate. Calul de Foc, cum obișnuiau să o numească indienii care stăpâneau pe atunci întinsele teritorii ale preeriei americane și care nu vedeau cu ochi buni imixtiunea albilor în proprietățile lor. Nu a durat mult până în momentul în care a devenit, dintr-un mare necunoscut, un adevărat om al Vestului, respectat de puzderia de europeni care își căutau norocul în Lumea nouă a Americii.

Old Shatterhand, bătrânul pumn de fier. Așa i-a rămas numele la auzul căruia tremurau de frică cei mai înverșunați bandiți ai acelor vremuri. O poreclă pe măsura forței uluitoare a pumnului său pe care îl folosea ori de câte ori se vedea nevoit să aplice justiția și să pună la respect lichelele care mișunau la fiecare colt al Wild West-ului.

Este descrierea personajului principal din Winnetou, cartea fascinantă a copilăriei, semnată de prozatorul german Karl May. Deși a scris romanul la persoana întâi, identificându-se cu eroul istorisirilor sale, Karl May nu a părăsit niciodată teritoriul de atunci al Germaniei. În atare situație, mulți s-au întrebat dacă Old Shatterhand a fost doar rodul imaginației debordante a lui Karl May sau, din contra, un european în carne și oase, folosit ca tipar de marele condeier neamț. Iar documentele, scoase la iveală rând pe rând din colbul istoriei, au demonstrat cu prisosință că varianta corectă este cea din urmă.

Reportajul video de excepție dezvăluie motivațiile pentru care nu doar exegeții operei lui Karl May, ci și urmașii celui folosit ca tipar în creionarea personajului principal din Winnetou au ajuns să creadă că Old Shatterhand nu a fost o simplă fantasmă a unui scriitor de geniu, ci un personaj cât se poate de real.

El s-a numit John Xantus și a fost unul dintre cei mai mari exploratori români din anii 1870.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase