Abordarea „lasă-te sau mori!” nu mai e eficientă – Doi foști directori OMS cer strategii de descurajare a fumatului: „Sunt în joc milioane de vieți”

Publicat: 10 06. 2022, 16:09
Actualizat: 10 06. 2022, 16:10

„Sunt în joc milioane de vieți’’, avertizează doi foști directori ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Robert Beaglehole, președintele Action on Smoking and Health din Noua Zeelandă, și Ruth Bonita de la Universitatea din Auckland, foști directori în programele OMS pentru boli netransmisibile, își critică fostul angajator pentru modul absolut nefericit și dăunător în care descurajează discuțiile despre reducerea riscurilor asociate fumatului.

„În cea mai mare parte a lumii, controlul tutunului nu funcționează”, afirmă cei doi într-un articol publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet, citat de csid.ro.

Eforturile OMS de combatere a fumatului prin Convenția cadru pentru controlul tutunului (FCTC) „nu mai sunt potrivite scopului, în special pentru țările cu venituri mici”. Concluzia lor este că strategia care lipsește în politicile OMS și FCTC este reducerea riscurilor, ceea ce privilegiază produsele cele mai dăunătoare, țigările.

Beaglehole și Bonita subliniază nevoia de presiune publică menită să conducă la o revizuire independentă a politicilor OMS de control al tutunului. Mult mai mulți membri ai comunității academice simt la fel, dar nu îndrăznesc să se pronunțe împotriva grupului de control al tutunului din cadrul OMS, de teamă să nu fie excluși din profesie, susțin cei doi.

Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

În Japonia, vânzările de țigări au scăzut cu 47,5% de la introducerea produselor din tutun încălzit

În ciuda abundenței de dovezi științifice care susțin eficiența reducerii riscurilor asociate fumatului, OMS aderă în mod rigid la o abordare bazată doar pe abstinență, așa numita abordare „lasă-te sau mori”. Organizația respinge toate formele de reducere a riscurilor asociate fumatului, pe care le consideră un complot al industriei, și se poziționează ferm împotriva țigării electronice sau a produselor din tutun încălzit. În ianuarie 2020, în plină pandemie, OMS publica o serie de 14 tweet-uri despre pericolele vapatului. Printre altele afirma că lichidul din țigările electronice este extrem de inflamabil și că vaporii sunt letali pentru fumătorii pasivi. Ambele afirmații sunt complet greșite.

În Japonia, vânzările de țigări au scăzut cu 47,5% de la introducerea produselor din tutun încălzit considerate mai lipsite de riscuri, pe măsură ce fumătorii le-au adoptat în masă. Produsele de vapat au dus, de asemenea, la scăderi fără precedent ale fumatului acolo unde vânzarea acestora a fost permisă.