Alte două persoane au murit din cauza „variolei maimuței”. Numărul deceselor urcă la trei, de la începutul anului, anunță OMS

Publicat: 07 07. 2022, 13:35
Variola maimuţei / Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat două noi decese cauzate de variola maimuţei de la ultima actualizare a situaţiei epidemiologice din 27 iunie. Totalul cazurilor de variola maimuţei se ridică la trei de la începutul anului, iar boala s-a răspândit în zone noi.

Raportul OMS mai precizează că noi cazuri de variola maimuţei au fost identificate în nouă ţări, teritorii şi zone noi.

Toate cele trei decese au fost înregistrate în Africa, arată raportul.

Cazurile au crescut cu 77% de la ultima actualizare la 6.207, cea mai mare parte dintre ele fiind raportate pe continentul european, potrivit OMS.

De asemenea, 99 la sută din cazurile pentru care au fost disponibile informaţii de gen au fost în rândul bărbaţilor.

„Focarul continuă să afecteze în primul rând bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi care au mărturisit că au întreţinut relaţii sexuale recent cu unul sau mai mulţi parteneri de sex masculin, ceea ce sugerează că nu există niciun semnal de transmitere susţinută dincolo de aceste reţele pentru moment”, se mai precizează în raport, transmite Reuters, citat de News.ro.

Variola maimuței
Sursa foto: Shutterstock

OMS: Peste 6.000 de cazuri de variola maimuţei. Reuniune de urgenţă

Organizația Mondială a Sănătății urmează să se reunească de urgență pentru a discuta situația epidemiei de variola maimuței. Oamenii de știință vor decide dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală. În jur de 80% din cazuri sunt în Europa.

Potrivit Reuters, urmează o nouă reuniune de urgenţă a OMS, în săptămâna care începe la 18 iulie sau mai devreme, pentru ca specialiştii să decidă dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Continui să fiu îngrijorat de amploarea şi răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat Tedros, adăugând că lipsa testelor a însemnat că există probabil mult mai multe cazuri care nu sunt raportate.

Aproximativ 80% din cazuri sunt în Europa, a afirmat acesta.

La final de iunie, directorul OMS spunea că epidemia globală de variola maimuţei reprezintă o ameninţare pentru sănătate şi evoluează foarte îngrijorător, dar nu atinsese încă stadiul de urgenţă sanitară globală.

Variola maimuţei, o infecţie virală de obicei uşoară care provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, s-a răspândit în întreaga lume de la începutul lunii mai. Rata de mortalitate în focarele anterioare ale tulpinii care se răspândeşte în prezent a fost de aproximativ 1%.

Vă recomandăm să citiți și: Simptomele primelor cazuri europene de variola maimuței diferă de cazurile africane