OMS: Peste 6.000 de cazuri de variola maimuţei. Reuniune de urgenţă

OMS: Peste 6.000 de cazuri de variola maimuţei. Reuniune de urgenţă
Variola maimuţei / Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/07/2022, 19:39

Organizația Mondială a Sănătății urmează să se reunească de urgență pentru a discuta situația epidemiei de variola maimuței. Oamenii de știință vor decide dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală. În jur de 80% din cazuri sunt în Europa.

Potrivit Reuters, urmează o nouă reuniune de urgenţă a OMS, în săptămâna care începe la 18 iulie sau mai devreme, pentru ca specialiştii să decidă dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Continui să fiu îngrijorat de amploarea şi răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat Tedros, adăugând că lipsa testelor a însemnat că există probabil mult mai multe cazuri care nu sunt raportate.

Aproximativ 80% din cazuri sunt în Europa, a afirmat acesta.

La final de iunie, directorul OMS spunea că epidemia globală de variola maimuţei reprezintă o ameninţare pentru sănătate şi evoluează foarte îngrijorător, dar nu atinsese încă stadiul de urgenţă sanitară globală.

Variola maimuţei, o infecţie virală de obicei uşoară care provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, s-a răspândit în întreaga lume de la începutul lunii mai. Rata de mortalitate în focarele anterioare ale tulpinii care se răspândeşte în prezent a fost de aproximativ 1%.