RĂZBOIUL CALORIILOR. Ce îngrașă mai mult: 100 de grame de unt sau 100 de grame de margarină?

Publicat: 18 04. 2014, 18:30
Actualizat: 02 10. 2015, 17:10

Untul și margarina sunt alimente care au o densitate calorică ridicată. Medicii nutriționiști recomandă să le mâncăm cu moderație dacă nu vrem să ne îngrășăm. Astfel, 100 de grame de margarină are 737 de calorii, în timp ce aceași cantitate de unt pe care îl folosim pentru sandwich-uri conține 653 calorii.

Cu toate astea, medicii spun că nu ar trebui excluse din dieta zilnică, deoarece acestea fac parte dintr-o dietă echilibrată.

Dr. Maria Nițescu, medic primar în igiena alimentației și nutriției, menționează că în jurul margarinei s-au format o serie de mituri, printre care se numără și cel care spune că margarina este produsă prin hidrogenare și nu are beneficii asupra sănătății. „Realitatea este că margarinele tartinabile existente astăzi nu sunt obținute prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, proces ce genera apariția acizilor grași trans, ci prin  prin amestecarea uleiurilor vegetale (de in, de rapiță, de floarea soarelui), cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier și cu apă”, spune dr. Nițescu. Nutriționista completează că aceste uleiuri din compoziția margarinei conțin È‹n mod natural vitamina E și grăsimile esențiale, Omega 3 și Omega 6, nutrienți importanți È‹n special È‹n menținerea colesterolului È‹n limite normale.

De partea cealaltă, untul este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății. Untul este una dintre cele mai importante surse de vitamina A, nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Vitamina A protejează și îmbunătățește vederea și funcțiile endocrine. Acest aliment mai conține vitamina D, E și K.