VIDEO | Care sunt sursele naturale de vitamine pentru copii și când este necesar să intervenim cu suplimente

Publicat: 10 04. 2023, 13:13

This browser does not support the video element.

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a spus, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, care sunt sursele naturale de vitamine pentru copii.

„La piață s-ar putea să găsim mai multe vitamine decât la farmacie. Este de preferat să ne luăm vitaminele din legume și fructe și dintr-o alimentație cât mai variată și sănătoasă, nu să apelăm la pastile.

Ar trebui să consumăm câte puțin din toate grupele alimentare și în felul ăsta ne asigurăm că avem în corp tot ce ne trebuie” a declarat Ilinca Tranulis.

Potrivit acesteia, este foarte greu să obținem din alimente o cantitate suficientă de vitamina D. „Se găsește în uleiul de ficat de cod și în pește. Totuși, pentru o doză suficientă ar trebui să mâncăm cantități destul de mari. O altă doză de vitamina D este pielea sub acțiunea razelor soarelui. Nu mai stăm suficient la soare ca să avem o doză suficientă. Astfel, toți copiii ar trebui să primească vitamina D ca supliment zilnic. Indicat ar fi să îi dăm copilului între 500 și 1000 de unități. Ar fi bine să primească la început, când sunt bebeluși, sub formă de picături, apoi pastiluțe, când sunt mai mari. Vitamina D ne ajută în multe procese: întărește oasele, imunitatea. Nu ar trebui să lipsească.”

Alimentele care sunt surse naturale de vitamine

„Celelalte vitamine se pot obține dintr-o alimentație variată. De exemplu, vitaminele uleioase se găsesc în carne, pește, iaurt gras, încă este indicat să nu fie consumate în cantități mari. Copilul are doze suficiente dacă gustă din fiecare. Vitaminele B și C sunt hidrosolubile, nu se depozitează în corp. Le putem obține, de obicei, din fructe și legume (salată, ardei etc). Ardeiul este printre cele mai bune surse de vitamina C. Doar unul ar putea să ne dea doza suficientă pentru o zi”, a precizat specialistul.

Medicul pediatru informează că din alimentație nu se poate ajunge la o supradoză de vitamine.

„Este dificil să facem un shake cu pește, carne, iaurt, nuci, semințe etc. Alimentele trebuie să fie cât mai puțin procesate. Este bine să consumăm fructe crude, legume, dar și legumele din ciorbă. Prin preparare, unele alimente își cresc cantitatea de nutrienți. Astfel, este foarte bine să consumăm legumele din ciorbă.

Un aport de vitamine nenecesar s-ar putea să crească puțin pofta de mâncare. Un copil grăsuț nu este neapărat un copil sănătos. S-ar putea să fi primit multe calorii, dar nu și elemente nutritive. Copilul cu o greutate optimă este cel care pentru noi pare puțin slab. S-ar putea să fie mai sănătos un copil slab care e plin de energie, dar mănâncă variat. Copilul își ia din alimentație tot ce trebuie, chiar dacă prinții ar considera că trebuie să mănânce o cantitate mai mare”, a încheiat Ilinca Tranulis.