EXCLUSIV VIDEO | Câinii din zona Lacul Morii, o problemă nerezolvată și după două luni de la moartea Anei Oros. „Nu au luat câinii, seara se aud numai lătrături. Mi-e frică să merg pe câmp. Este dezinteres total”

Publicat: 15 03. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Au trecut aproape două luni de când Ana Oros Daraban a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii, din Sectorul 6, dar măsurile care ar trebui să fie luate de autorități pentru siguranța oamenilor întârzie. Cei care stau în zona apropiată de locul în care Ana Oros a fost sfâșiată de o haită de câini se simt în continuare în nesiguranță și unii spun că se tem pentru viețile lor, mai ales seara.

Ana Oros a murit în 21 ianuarie, după ce a fost mușcată de o haită de câini, în timp ce alerga pe un câmp, proprietate privată, din zona Lacul Morii.

Deși oamenii care au case în acea zonă au făcut nenumărate sesizări către autoritatea locală pentru a găsi soluții la această problemă, nimic nu s-a schimbat, nici înainte și nici după tragedia din ianuarie.

În urmă cu aproximativ o săptămână, proprietarii acelor terenurilor au ridicat un gard din sârmă ghimpată și au pus afișe prin care oamenii sunt anunțați că locul este proprietate privată.

 Câmpul din zona Lacul Morii a fost îngrădit

„Este foarte periculos, seara, se aud numai lătrături”

Gardul de sârmă ghimpată pus de proprietari pe terenul unde Ana Oros a murit nu rezolvă însă problema haitelor de câini din acea zonă.

Oamenilor care locuiesc aproape de Lacul Morii le este frică să iasă pe străzi. Unii spun că pe acel câmp sunt o mulțime de câini și că, în continuare, este foarte periculos.

„Sunt câini, vă spun sigur. Pe maidanul acela, în partea aceea, sunt o grămadă de câini. Din curți, de unde sunt, nu știu. Ar trebui strânși. Sunt oameni care vin de la serviciu, schimbul trei și este de-ajuns ca un câine să latre pentru ca apoi să sară toți.

Este foarte periculos! După ora 10:00 seara, aici se aud numai lătrături de câini. Altceva nu se aude”, a povestit o femeie care locuiește în zonă.

„E dezinteres total. Îmi este frică să merg acolo”

O femeie care locuiește de aproape 60 de ani în zonă spune că autoritățile nu sunt interesate de situația oamenilor care au case acolo.

„Am înțeles că ei, când au venit, au întrebat pe fiecare ce deține. Au mers, așa, pe sărite. Unde erau câini mari nu au mers. Un vecin care are un cățel mic, ca al meu, s-a trezit acasă cu amendă… Păi asta e problema? Mergi să rezolvi problema celor fără stăpân.

E dezinteres total. Mie îmi este frică să merg acolo, pe câmp. Locuiesc aici din 1964 și eu nu merg pe câmpul acela. Nu am auzit să fi luat câinii de acolo.

Am prins și generația comunistă. Nu era ca acum. Nu-ți era frică să ieși pe stradă din cauza câinilor, a hoților”, a spus femeia.

„Nu au luat câinii”

Mihai, care locuiește în apropierea câmpului, a spus că autoritățile nu au luat câinii din zonă. Mai mult, acesta a povestit că, atunci când s-a montat gardul, a văzut o mulțime de câini.

„Nu au luat câinii. Au făcut cât a fost cu doamna (Ana Oros – n.r.), atunci, ferească Dumnezeu!, și după aceea… Oamenii de la ASPA vin pe dig, dar nu coboară pe câmp, în locul unde au mușcat-o pe femeia aia – Dumnezeu să o odihnească! Stau pe dig și apoi pleacă.

Nu au luat niciun câine. Eu stau în zonă și am văzut șase maidanezi. I-am văzut de curând, când au închis zona. Proprietarii de teren au închis. Când au lucrat și au închis acolo, era pericol. Nu au făcut nimic. Asta e propagandă cu ce zic ei că vin, că fac. Nimic. Au venit atunci, la început. Nu se ocupă nimeni. Au închis cu sârmă ghimpată. Cât putea să bage și omul sârmă ghimpată? Nu a închis cu plasă de Buzău că se fură. Asta e situația, așa este zona”, a mai spus bărbatul.

Primul dosar în cazul Anei Oros: un an de anchetă și niciun suspect

Ana Oros mai fusese atacată de câini și în aprilie 2022, tot pe câmpul din zona Lacul Morii. Atunci, femeia a scăpat cu viață, însă în 21 ianuarie 2023, a fost ucisă de o haită de câini. În cazul din aprilie 2022, a fost deschis un dosar care se află sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sector 6. Până acum, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetul, Radu Togan, nu există un suspect în dosarul deschis de aproape un an.

„Sunt două dosare. Unul de anul trecut, care este în supravegherea Sectorului 6, și dosarul deschis anul acesta, care este la Parchetul Tribunalului București. Nu am informații legate de stadiul dosarului aflat la Parchetul Tribunalului București.

În dosarul deschis anul trecut, se efectuează cercetări in rem de către Serviciul Protecția Animalelor. Încă nu avem un suspect în cauză”, a spus, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6, Radu Togan.

Traseul sesizărilor fără răspuns

Existența câinilor fără stăpân, mulți agresivi, este bine cunoscută bucureștenilor care locuiesc sau circulă frecvent prin zona Lacul Morii din Sectorul 6. Despre prezența lor și încercările de a mușca trecătorii, oamenii au scris de numeroase ori primarului Cristian Ciucu pe contul de Facebook al Primăriei Sectorului 6 , așa cum se vede și acum în mesajele și comentariile publicate, la care chiar și edilul a dat replici.

Sursa: Facebook

După ce Ana Oros a murit sfâșiată de câini, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) transmitea că a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori, în decursul a două săptămâni, cu privire la pericolul existent în zona Lacul Morii, din cauza câinilor fără stăpân, care sunt agresivi.

Documentele prin care conducerea ASPA a transmis problema câinilor vagabonzi, publicate de jurnaliștii de la G4Media, sunt din 15, 27 și 30 septembrie 2022, iar alături de Poliția Locală au mai fost înștiințați și primarul Ciprian Ciucu, IPJ Ilfov, Poliția Chiajna, Serviciul pentru Protecția Animalelor și Poliția Animalelor.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 spuneau, după tragedia din ianuarie, că Ana Oros a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna.

„Terenul a aparținut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale. Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Giulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.

Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”, transmitea în ianuarie Primăria Sectorului 6.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Oamenii care locuiesc în zona în care Ana Oros a murit sfâșiată de câini se tem pentru viața lor. „Avem copii și ne este frică”

VIDEO EXCLUSIV | Ce mostre esențiale ar fi trebuit să preleveze autoritățile în 24 de ore de la câinii de pe Lacul Morii, unde a fost ucisă Ana Oros. Tudor Tim Ionescu: „Acum este tardiv”

EXCLUSIV | Motivul șocant pentru care Ana a revenit în locul în care, cu nouă luni înainte, fusese sfâșiată de câini. „Acest principiu i-a adus, din păcate, sfârșitul”