EXPLICAȚIE. De ce nu vor bărbații să poarte masca. Psiholog: „În special tinerii refuză”

Publicat: 23 05. 2020, 20:06
Actualizat: 23 05. 2020, 20:09
Masca devine obligatorie și în aer liber, ăn zona foarte aglomerate, în anunmite intervale orare, în funcție de decizia autorităților locale/ Sursa FOTO: https://www.pexels.com

Psihologul Keren Rosner explică de ce nu vor bărbații să poarte masca de protecție. Potrivit specialistului, mulți dintre masculi se consideră slabi prin gestul de a se feri de virus cu masca de protecțe.

Am observat că sunt foarte mulţi bărbaţi, în special bărbaţi tineri care refuză să poarte masca pentru că le afectează imaginea de sine, masculinitatea lor, imaginea şi impactul pe care îl au în ochii celorlalţi. Au impresia că arată caraghios cu masca, plus că a purta mască înseamnă că sunt submisivi, interpretarea lor este că au acceptat slăbiciunea şi vulnerabilitatea, şi teama că s-ar putea îmbolnăvi”, a explicat psihologul, citat de Mediafax.

Explicație. Arată că sunt slabi

Potrivit sursei citate, acest sentiment al bărbaților vine în contradicţie cu imaginea unui bărbat puternic, curajos, care înfruntă orice pericol.

„Dacă cineva nu face acest lucru de ce aş face eu, arăt că sunt slab în comparaţie cu celălalt, bărbaţii intră în competiţie foarte uşor unul cu celălalt, este un comportament de cine este mai bun, cine arată mai bine, şi cine dovedeşte că are putere, încredere, curaj”, a explicat psihologul Keren Rosner.

Vineri seară, 22 mai, s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul emis în baza Legii 55/2020 şi a HG 394/2020 prin care devin obligatorii două măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Masca este obligatorie în spații închise

Astfel, ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

În felul acesta, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, cele două măsuri de prevenție devin obligatorii și oricine le încalcă se supune rigorilor legii.

Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

Agentul decide sancțiunea

Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea.

În funcţie de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001. În schimb, dacă va face scandal şi nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.