Guvernul majorează indemnizația de creștere a copilului, pentru gemeni, tripleți și multipleți. Cum se acordă banii

Publicat: 14 09. 2023, 12:29
Actualizat: 14 09. 2023, 14:31

This browser does not support the video element.

Executivul a decis, în ședința de joi, să suplinească ajutorul statului pentru familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți, clarificând procedura în cazul cumulului de indemnizații.

Părinții de gemeni, tripleți și multipleți vor avea beneficii în plus după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022. Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege, conform informării Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Crește plafonul

„Ministerul Muncii vine astăzi cu un proiect la care țin foarte mult: majorăm cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți, acordăm și facilități fiscale pentru părinți, majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, plafonul urcă de la 6.500 lei la peste 10.500. Este vorba de facilitățile fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului.

Potrivit oficialilor Ministerului Muncii, normele metodologice adoptate clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

Ministrul Muncii a precizat că părinții vizați nu trebuie să mai depună nicio cerere, suplimentarea urmând să se opereze automat.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului  și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ