IMOBILIARE. Garsonieră din Cluj, închiriată la un preț incredibil. „Și mai sunt unii care zic că piața nu a luat-o razna”

Publicat: 21 06. 2020, 17:21
Anunțul imobiliar a fost ironizat de urmăritorii contului de Facebook/ Sursa: Facebook - Asociatia Cluriașilor Cluj

O garsonieră de numai câțiva metri pătrați din Cluj-Napoca, în care patul este la centimetri distanță de aragaz, a fosct scoasă la încriere cu 300 de euro pe lună.

„300 de euro ca să dormi la jumătate de metru de aragaz. Și mai sunt unii care zic că piața nu a luat-o razna”, au scris resprezentanții Asociației Chiriașilor Cluj, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, care preia un anunț de dintr-o publicație cu anunțuri imbiliare.

Potrivit anunțului, garsoniera, complet echipată, situată în cartierul Mănăștur, la câteva minute de stația de autobuz, se dă în chirie cu 300 de euro pe lună, și un avans de 50%.

„Când mi-e frig, mă culc pe aragaz”,„Păi în ce alt apartament poți face totul din pat?”, „E confort 1 că nu tra să te dai jos din pat să prăjeștii cartofii” sunt doar câteva dintre comentariile la postare.

Tendințele pieței în timpul pandemiei

Cluj-Napoca era, în primul trimestru din 2020, cel mai scump oraș din țară pentru cei aflați în căutarea unei locuințe de închiriat. Potrivit datelor imobiare.ro pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit între anii 1980-2000 chiriașii scoteau din buzunar, în medie, 410 euro pe lună, cu 10 euro în plus față de costul unei locuințe similare în București.

Evoluția nivelului chiriilor în contextul epidemiologic nu a fost semnificativă, conform unui al studiu al imobiliare.ro, publicat în a doua parte a lunii mai. Dintre proprietarii din această categorie, 30% au declarat că nu au scăzut prețul pentru a putea vinde, în vreme ce 19% și-au redus (sau intenționează să-și reducă) așteptările cu până la 5%, 30% cu 5%-10%, 16% cu 10%-20%, iar 7% cu peste 20%.

În ceea ce privește așteptările privind evoluția prețurilor, 52% dintre proprietarii-vânzători sunt de părere că prețurile vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 22% se așteaptă la scăderi de până la 5%, 18% la un minus de 5%-10%, 3% la un declin de 10%-20%, iar restul estimează că vor avea loc scăderi de peste 20%.

Dintre cei care vor să închirieze, 39% cred că prețurile vor rămâne la fel în perioada următoare, 17% cred că acestea vor scădea cu până la 5%, în vreme ce 23% se așteaptă la un recul de 5%-10%, 11% la un minus de 10%-20%, iar aproximativ 10% estimează că vor avea loc scăderi de peste 20%, potrivit studiului.

Dintre românii intervievați într-un studiu recent al storia.ro care aveau în plan să achiziționeze sau să închirieze o locuință, 44% au răspuns că planurile lor nu sunt influențate în niciun fel de informațiile cu privire la COVID-19.