STUDIU. Care sunt intențiile, așteptările și deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară în contextul pandemiei de coronavirus. Un procent important renunță la închirieri

STUDIU. Care sunt intențiile, așteptările și deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară în contextul pandemiei de coronavirus. Un procent important renunță la închirieri
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 03/06/2020, 14:17
Actualizat: 03/06/2020, 14:24

Cum anume se modifică procesul de achiziție și cel de închiriere și în ce fel sunt influențate planurile românilor atunci când vine vorba de activitatea imobiliară în contextul pandemiei de COVID-19, iată câteva din obiectivele unui studiu realizat de un site de specialitate în luna mai 2020, cu ajutorul chestionarului online aplicat unui număr de 2.565 de respondenţi.

Potrivit unui rezumat al studiului realizat de cei de la storia.ro, 74% dintre respondenți aveau în plan să facă o tranzacție imobiliară în 2020, iar cei mai mulți dintre ei au fost interesați de vânzare sau de cumpărare (63%).

Întrebați dacă informațiile noi despre pandemia de COVID-19 ar putea să le schimbe planurile, 56% dintre participanții la studiu au răspuns afirmativ, cele mai afectate proprietăți fiind apartamentele (43%), urmate de case (41%), terenuri (11%) și alte tipuri de proprietăți (5%).

De asemenea, dintre românii intervievați care aveau în plan să achiziționeze sau să închirieze o locuință, 44% au răspuns că planurile lor nu sunt influențate în niciun fel de informațiile cu privire la COVID-19.

Totuși, 27% se gândesc să aleagă o proprietate mai ieftină, iar 14% se gândesc să renunțe la cumpărare și să ia în calcul închirierea.

Cei mai mulți dintre români cred că prețurile proprietăților imobiliare ar putea să scadă, în timp ce un procentaj mai mic crede că acest lucru este greu de estimat în acest moment.

Cum se schimbă procesul de achiziție imobiliară în contextul pandemiei de coronavirus

Chestionați cum anume a influențat pandemia momentul cumpărării unei proprietăți imobiliare, 30% dintre respondenți au declarat că nu intenționează să amâne achiziția.

Doar 8% se gândesc să renunțe la achiziție, în timp ce 31% dintre respondenți doresc să amâne achiziția cu maxim 3-6 luni. De altfel, 8% dintre potențialii cumpărători vor chiar să grăbească procesul.

Întrebați cum plănuiesc să finanțeze achiziția imobiliară în plan, 53% dintre români au răspuns că vor alege varianta unui credit ipotecar, în timp ce 35% dintre români declară că au toată suma necesară.

În perioada următoare, 49% dintre românii care vor să achiziționeze o locuință plănuiesc să exploreze online ofertele interesante, în timp ce 37% sunt dispuși să meargă la vizionări.

Chestionați care sunt factorii care le-ar face mai ușoară decizia de a cumpăra o proprietate, 50% au declarat că i-ar ajuta să vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, în timp ce 22% au declarat că i-ar ajuta vizionarea unui video de prezentare.

Modificarea procesului de închiriere în contextul pandemiei pentru cei care își caută o locuință

Potrivit rezultatelor studiului, 31% dintre cei intervievați de reprezentanții sursei citate se gândesc să amâne procesul de închiriere – 20% pentru trei luni, 6% pentru șase luni și 5% pentru până la un an.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește procesul de închiriere, 43% dintre români spun că pandemia nu le influențează în niciun fel momentul deciziei.

În același timp, 22% dintre respondenți vor să grăbească procesul închirierii.

Întrebați cum plănuiesc să achite chiria, 73% dintre respondenți au declarat că dețin toată suma necesară, 16% au spus că vor locui cu cineva și că vor împărți plata, iar 10% vor apela la împrumuturi.

În viitorul apropiat, 40% dintre românii care vor să închirieze plănuiesc să exploreze online ofertele interesante și alți 40% sunt dispuși să meargă la vizionări, iar 12% urmează să semneze actele finale.

Pentru cei care vor să închirieze, factorii care le-ar face mai ușoară decizia sunt similari celor menționați de potențialii cumpărători – 52% au declarat că ar fi de folos să vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, iar 19% au fost de acord că i-ar ajuta vizionarea locuinței printr-un video de prezentare.

Schimbări și pentru cei care vor să vândă o proprietate

Rezultatele studiului indică faptul că 30% dintre românii care plănuiau să scoată la vânzare o proprietate au publicat deja anunțul online, 19% sunt în etapa în care au renovat proprietatea pentru a-i crește valoarea, urmați de 14% care caută un agent care să intermedieze procesul.

În viitorul apropiat, proprietarii care vor să vândă plănuiesc să publice un anunț (54%), iar alți 31% vor primi potențialii cumpărători la vizionări.

Întrebați care sunt factorii care ar face vânzarea mai ușoară, 35% dintre respondenți au ales filmarea unui tur virtual și 23% cred în posibilitatea de a semna un contract fără ieșirea din casă, doar cu mijloace digitale.

Rolul pandemiei în procesul de închiriere și impactul său asupra proprietarilor

În momentul de față, 36% dintre românii care plănuiau să dea în chirie o locuință sunt în etapa în care au renovat proprietatea pentru a-i crește valoarea, urmați de 29% care au postat deja anunțul în mediul online.

În viitorul apropiat, toți proprietarii care vor să dea în chirie un apartament, respondenți la studiu, plănuiesc să publice un anunț (100%).

Întrebați care sunt factorii care ar face închirierea mai ușoară, 25% au ales filmarea unui tur virtual și alți 25% au ales ca răspuns filmarea unui video de prezentare a proprietății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine