Se apropie ultima zi de valabilitate a polițelor RCA emise de City Insurace. Ce au de făcut șoferii pentru a nu rămâne descoperiți

Publicat: 01 05. 2022, 20:57
Sediul City Insurance / Sursa foto: Alexandra Pandrea

Șoferii care au avut o poliță de asigurare de răspundere civilă auto RCA încheiată la City Insurance mai au zece zile, până inclusiv în 11 mai, pentru a încheia una nouă, cu un alt asigurător, altfel, vor rămâne descoperiți. La această dată expiră termenul de 90 de zile de la declararea falimentului societății City Insurance.

Contractele de asigurare încheiate cu societatea City Insurcance rămân valabile până la 11 mai  data la care se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv momentul în care polițele de asigurare încetează de drept, potrivit procedurii detaliate de Fondul de Garantare a Asiguraților încă din septembrie anul trecut.

Astfel, ele sunt valabile încă zece zile, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

FGA preciza că, dacă se încheie unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.

Care e procedura

FGA a detaliat pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

Completați Cererea de denunțare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR City Insurance SA, respectiv: www.cityinsurance.ro

Transmiteți cererea de denunțare la SAR City Insurance SA, pe adresa de E-mail dedicată: denuntare@cityinsurance.ro.

Transmiteți la FGA o Cerere de plată- Anexa 9 – Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă  (disponibilă pe www.fgaromania.ro),pe adresa de E-mail: cerere.plata@fgaromania.ro , însoțită de următoarele documente:

  • Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
  • Copie act identitate
  • Copie poliță de asigurare;
  • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate
  • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării, potrivit informării citate.

Falimentul City Insurance a crescut prețul RCA

Retragerea autorizației de funcționare a companiei City Insurance, de la finalul lunii septembrie a anului trecut, a provocat nu numai explozia prețurilor pentru șoferi, dar și rearanjarea cotelor de piață deținute de asigurători. Compania cu cele mai mari vânzări rămâne Euroins România Asigurare Reasigurare, a cărei cotă de piață a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% în luna ianuarie 2022.

City Insurance care deținea, după 9 luni din 2021, cu puțin înainte de a-i fi retrasă autorizația de funcționare, 43,06% din piața RCA, și a încheiat anul cu 25,55% din piață.

Prețul polițelor de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a crescut în ultimele luni, sub impactul falimentului City Insurance, admis, oficial, în 9 februarie, de Tribunalul București, după ce decizia Autoritătății de Supraveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost publicată, în 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

Potrivit datelor ASF, anul trecut a adus un record în ceea ce privește numărul de contracte RCA. În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparație, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de polițe RCA, în 2019 puțin peste 6 milioane, iar la sfârșitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polițe.