DOCUMENT | City Insurance intră în faliment. Tribunalul a admis cererea ASF. Decizia este executorie

DOCUMENT | City Insurance intră în faliment. Tribunalul a admis cererea ASF. Decizia este executorie
FOTO - Arhivă
Publicat: 09/02/2022, 10:18
Actualizat: 09/02/2022, 14:21

Tribunalul București a admis, miercuri, cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a decis deschiderea procedurii falimentului a Societății de Asigurări City Insurance. Compania urmează să fie dizolvată.

UPDATE: Reacția ASF, în urma deciziei Tribunalului

Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis un comunicat de presă în care arată că a luat la cunoștință de soluția dispusă miercuri de Tribunalul București.

„Hotărârea instanței confirmă corectitudinea deciziei de retragere a autorizației de funcționare a companiei City Insurance, luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul activității de control specifice.

Prin retragerea autorizației de funcționare a acestui asigurător, Autoritatea a acționat în scopul reechilibrării pieței RCA, afectată de practicile nelegale, care au provocat dezechilibre semnificative.

Reamintim că misiunea A.S.F. este aceea de a veghea la stabilitatea piețelor financiare nebancare și de a asigura respectarea legii de către toate companiile din toate piețele pe care le supraveghează”, conform comunicatului ASF.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Conform soluției dată de judecători, acționarii nu pot vinde acțiunile, iar băncile la care City Insurance are bani în conturi nu pot dispune de ei fără aprobarea judecătorului sindic sau al ASF.

„Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA. (…) În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele”, conform deciziei de miercuri a instanţei.

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, care va fi remunerată cu 10.000 de lei, din conturile City Insurance.

„În temeiul art. 251 şi art. 63 din Legea nr.85/2014 numeşte lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 258 lit. l din Legea nr. 85/2014, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea debitorului”, au mai dispus judecătorii.

Conform decizie, băncile unde City Insurance are conturi nu au permisiunea de a oferi acces companiei, fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar.

Instanța a stabilit că următorul termen la care se va analiza stadiul continuării procedurii la data de 15.06.2022.

Pe 17 septembrie 2021, ASF a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance. Ulterior, pe 12 octombrie 2021, Autoritatea depus la Tribunalul București cererea de deschidere a procedurii falimentului.

City Insurance S.A. deținea, la finalul anului 2020, cea mai mare cotă totală din piața asigurărilor din România (asigurări generale și de viață), respectiv 20,07% din volumul primelor brute subscrise, potrivit raportului ASF privind piața asigurărilor din 2020.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase