SONDAJ. Românii care au copii vor să muncească în continuare de acasă

Publicat: 09 06. 2021, 15:36
Actualizat: 20 07. 2021, 17:31
SONDAJ. Românii care au copii vor să muncească în continuare de acasă / Sursa FOTO: wikimedia.org / https://www.microbizmag.co.uk

Încet, dar sigur, românii s-au obișnuit să lucreze de acasă în pandemie. De fapt, a început să le și placă, după cum relevă un studiu realizat de BestJobs. Două treimi dintre persoanele cu copii care prestează în sistem „homeworking” spun că au reuşit să se adapteze situaţiei și parcă n-ar mai reveni între colegi, la birou.

În urmă cu un an, „aproape jumătate dintre angajaţii care lucrau de acasă și aveau copii declarau că au dificultăţi în a-şi organiza eficient sarcinile de serviciu pe fondul întreruperilor şi atenţiei necesare îngrijirii copiilor”, arată datele sondajului.

67% dintre români nu s-ar întoarce la birou

Acum, „61% dintre angajaţii părinţi care lucrează de acasă spun că s-au adaptat şi chiar pot să-şi desfăşoare bine activitatea în acest mod. În plus, 67% dintre cei care au răspuns unui sondaj BestJobs nu s-ar întoarce la birou şi 72% consideră că acum reuşesc să menţină mai bine echilibrul între viaţa de familie şi cea de la job”, conform sondajului.

La mai bine de un an de când lucrează de la distanţă, angajaţii care au copii spun că s-au adaptat condiţiilor de muncă şi reuşesc să îşi organizeze bine timpul între activităţile de serviciu şi cele cu familia. Totuşi, un sfert dintre cei care au răspuns sondajului declară că se simt obosiţi după acest efort prelungit de organizare, în timp ce 13% simt că în programul lor ar mai fi loc de îmbunătăţiri.

Munca „remote” a adus multe provocări în echilibrul dintre viaţa la job, mai ales pentru părinţii care erau nevoiţi să se ocupe în acelaşi interval orar atât de sarcinile de serviciu, cât şi de nevoile copiilor. Cu toate acestea, majoritatea părinţilor (72%) spun că acum reuşesc să menţină acest echilibru mai bine decât înainte. Mai mult decât atât, 41% dintre părinţii care îşi desfăşoară activitatea profesională din afara biroului spun că se simt la fel de împliniţi în rolul lor de părinte, dar şi în rolul de profesionist, fără să considere că fac sacrificii pentru vreuna din aceste laturi.

Părinții cer să fie privilegiați

Cu privire la munca de acasă, 81% dintre părinţii respondenţi sunt de părere că angajatorii ar trebui să ofere mai multe avantaje angajaţilor cu copii. Dacă ar avea posibilitatea să aleagă, 41% ar opta pentru program redus, măcar o zi pe săptămână, fără reducerea salariului. Pentru alţi 26% ar fi important să primească prime mai mari cu ocazia sărbătorilor sau a zilelor copiilor. Alocarea de sarcini mai puţine, programul flexibil sau un loc de muncă sigur i-ar face pe ceilalţi părinţi să se simtă mai confortabil în acest context.

Programul redus pare o măsură preferată de angajaţi, mai ales în contextul în care 78% nu simt că acest lucru le-ar afecta productivitatea, dar le-ar oferi posibilitatea să aloce mai mult timp copiilor. Totuşi, dacă această măsură ar implica şi reducerea salariului, 59% nu ar accepta, chiar dacă le-ar aduce mai mult timp liber pentru familie.