Studiu: Mulți dintre germani se simt singuri atunci când lucrează de acasă

Redactor:
Daniel Matei
Studiu: Mulți dintre germani se simt singuri atunci când lucrează de acasă
Studiu: Mulți dintre germani se simt singuri atunci când lucrează de acasă. Sursa foto: Shutterstock

Cei mai mulți dintre angajații din Germania și-ar dori să aibă posibilitatea de a lucra de acasă chiar și după încheierea crizei provocate de pandemia de COVID-19, dar un număr important de germani declară că se simt singuri atunci când lucrează din afara biroului.

Datele sunt cuprinse într-un studiu realizat de Universitatea din Konstanz, care a intervievat 700 de persoane care lucrează de acasă, informează site-ul agenției de presă DPA.

Potrivit studiului, 56% dintre respondenți susțin că ar prefera să continue să lucreze de acasă cel puțin parțial chiar și după finalul pandemiei.

„Modelul ideal pentru mulți dintre respondenți este un echilibru între munca de acasă și prezența la birou”, susțin autorii studiului, conduși de expertul în resurse umane Florian Kunze.

În timp ce 25% dintre angajați spun că ar vrea să lucreze tot timpul de acasă, aproximativ 42% susțin că ar prefera să meargă de două sau de trei ori pe săptămână la birou.

Studiul a fost realizat în perioada martie-mai și este reprezentativ pentru populația germană.

În timp ce mulți dintre respondenți susțin că munca de acasă nu poate înlocui aspectele sociale ale muncii de la birou, 45% dintre participanții la studiu spun că sunt mai eficienți atunci când lucrează de acasă.

Unii se simt izolați când lucrează de acasă

Aproximativ o cincime dintre respondenți au declarat că se simt izolați atunci când lucrează de acasă și spun că sunt prea singuri.

„În medie, 20% dintre intervievați se simt singuri și izolați din punct de vedere social atunci când lucrează de acasă”, spun autorii studiului, care notează că regulile de distanțare fizică impuse în perioada pandemiei ar putea contribui la o astfel de percepție a situației.

Lucrul de acasă pare să fie apreciat și de către angajatori. Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută, mulți dintre aceștia iau în considerare să le permită angajaților să lucreze de acasă în continuare.

Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Industrială (IAO) a realizat un studiu în urma căruia a aflat că 42% dintre cele 500 de companii incluse au decis să continue să le permită angajaților să lucreze de acasă chiar și după pandemie.

Gigantul german Siemens a anunțat că are și el planuri în acest sens pentru mai bine de jumătate dintre angajații săi.

Consiliul de Administrație al companiei a decis să extindă posibilitățile de lucru de acasă pentru aproximativ 140.000 dintre angajații săi, permițându-le acestora să lucreze de acasă două sau trei zile pe săptămână.

Inchide