VIDEO | Prioritățile Ligiei Deca după ce a primit aviz favorabil la audieri. „Și ministrul Educației poate să învețe lecțiile acestor săptămâni”

Publicat: 14/06/2023, 13:29
Actualizat: 14/06/2023, 13:51

Ligia Deca, propusă pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Educației, a obținut miercuri aviz favorabil în comisiile reunite, cu 32 de voturi „pentru”, dar și 8 „împotrivă”.

Ministrul propus al Educației a declarat, la finalul adierilor, că prima sa prioritate este respectarea promisiunilor făcute cadrelor didactice și personalul din învățând în cadrul acordului la care au ajuns fostul Cabinet cu reprezentanții sindicatelor, care a dus la încetarea grevei generale.

„În primul rând, îmi doresc angajamentele făcute cadrelor didactice și personalul din învățământ vizavi de sprijinul pentru cariera didactică să fie respectate și vom lupta pentru asta. Îmi doresc ca toate fondurile aflate la dispoziție și cele pe care le vom mai obține pentru ca dotarea școlilor să fie una adecvată, pentru ca elevii să se simtă bine la școală și să poată performa, să fie utilizate și absorbite cât mai mult existent”, a declarat Ligia Deca după audieri.

Actualul șef interimar la Educație a s-a referit și la reformele pe care vrea să le implementeze în domeniu.

„Ne dorim, de asemenea, să realizăm, demarăm, odată cu intrarea în vigoarea legilor educației, reformele de care sistemul are atâta nevoie: reducerea abandonului școlar, reducerea analfabetismului funcțional și concentrarea pe ceea ce înseamnă școala viitorului: digitalizare, siguranță în școli, reziliență”, a spus Ligia Deca.

Bani pentru profesori

Ministrul propus a dat replică și celor care i-au reproșat modul în care a gestionat greva masivă din învățământ, membri USR și AUR.

„Consider că într-un astfel de proces de negociere, într-o situație de criză, fiecare dintre noi după aceea poate învăța și trage învățămintele necesare pentru ca data viitoare să performeze mai bine. Consider că și ministrul Educației poate să învețe lecțiile acestor săptămâni. Și așa cum am susținut nevoia de finanțare suplimentară pentru cadrele didactice, de salarizare motivantă încă din luna decembrie a anului trecut, prin realizare a grilelor de salarizare care înseamnă o majorare pe medie de 60%, voi continua să fac acest lucru în toate contextele de discuție instituțională, sau de dialog social pe care le voi avea”, a declarat Ligia Deca.

Ministrului Educației i s-a amintit că în 2013 spunea că România nu poate avea o democrație funcțională fără 6% din PIB pentru învățământ, dar și-a preluat mandatul cu un 2,1% din PIB pentru educație și a fost întrebată dacă, în aceste condiții, consideră că România va mai avea ia o democrație funcțională și cum de ați acceptat un astfel de mandat.

„Procentul de 2,1% PIB este doar procentul pe care în acest an l-a avut inițial alocat inclusiv Ministerul Educației. Bugetul, mă rog, investiția în educația societății include multe alte capitole. De exemplu, utilitățile pentru școli sunt plătite printr-o finanțare complementară, care merge înspre autoritățile publice locale. Dacă luăm în considerare toate investițiile în educație, vom vedea că procentul din PIB este mult mai mare, dar nu despre asta este vorba. Eu cred că avem nevoie de toată investiția în educație pe care societate o poate acorda și cred că avem nevoie de toate argumentele, inclusiv cele pe care aceste proteste le-au adus, pentru ca sprijinul venit din bugetul public să fie unul adecvat. Și cred că un ministru, oricare ar fi el, are datoria să lupte pentru acest lucru, nu se renunță”, a explicat ministrul.

Întrebată dacă Educația va avea un buget mai mare anul viitor și ce promisiuni face profesorilor, Ligia Deca a precizat că în mod firesc, bugetul de anul viitor va fi unul mai mare, având în vedere creșterile salariale pentru care coaliția de guvernare s-a angajat prin ordonanțele de urgență promovate zilele trecute.

Aceste creșteri nu apar în programul de guvernare pentru că s-au implementat în acte normative înainte de finalizarea documentului ce va fi supus aprobării Parlamentului. „Având în vedere faptul că discuțiile s-au finalizat inclusiv pe ordonanțele de urgență în ultimele zile și că programul de guvernare este o lucrare mai amplă, programul de guvernare cuprinde, la nivel generic, angajamentul pentru creșteri salariale. Eu îmi doresc să vedem prin negocierile pe legea salarizării unitare salarii motivante, poate chiar mai motivate”, a spus Ligia Deca.

În privința garanțiilor că acestea vor fi gata pe 15 iulie, așa cum își doresc toți profesorii, actualul ministru interimar a precizat că acesta trebuie să fie acordată de către ministerul de linie, de către Ministerul Muncii. „Eu garantez că voi sta umăr la umăr cu profesorii în așa fel încât grilele de salarizare care vor reieși să fie în avantajul și pentru susținerea lor”, a spus Ligia Deca.

Despre un termen-limită la care să nu mai fie școlile cu toaletă în curte în România, ministrul a spus că există deja un progres semnificativ în acest sens. „Din câteva mii au rămas 200, 200 și un pic și urmează ca printr-o linie dedicată de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să finalizăm și această chestiune. Ea ține de autoritățile publice locale”

Ministrul a făcut clarificări și în ceea ce privește recuperarea orelor de către cadrele didactice care au participat la grevă.

„Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai, pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ, în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală. Ele variază. Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor în așa fel încât pe de o parte să se poată recupera, pe de altă parte să păstrăm un nivel decent al duratei”, a precizat ministrul.

Vicepreședintele Comisiei Szabo Odon a spus în timpul dezbaterii că în noul program de guvernare nu se regăsește învățământul minorităților naționale și că nu a găsit „angajamentele guvernamentale cu privire la salarizare”.

„Drepturile minorităților, dreptul copiilor de a învăța în limba maternă și sprijinul acordat învățământului minorităților a fost o constantă în discuțiile din Legile Educației, de altfel drepturile minorităților sunt garantate cel puțin la nivelul la care au fost garantate în Legea în vigoare. (…) În ceea ce privește angajamentul guvernamental referitor la salarizare din programul de guvernare, la priorități, la nivel general, este specificată creșterea nivelului de salarizare din învățământ și asigurarea finanțării pentru formarea continuă a cadrelor didactice. În mod evident, în funcție de evoluțiile discuțiilor pe Legea salarizării unitare este bine să fim optimiști să ne gândim că sectorul educațional va beneficia de creșteri generoase, poate chiar mai generoase decât ceea ce am discutat cu federațiile, dar asta rămâne să vedem în funcție de disponibilitățile economice ale României”, a spus Ligia Deca, în timpul audierilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Scaunele mașinii tale pot cauza cancer! Care este substanța toxică folosită în mașinile noi?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
VERDICT DUR pentru Simona Halep. A primit vestea chiar în această DIMINEAȚĂ: Nu are cum...
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Alin Oprea, adevărul despre agresivitatea fostei soții: ”Să nu uităm că a fost campioană de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii ar putea încetini îmbătrânirea, iar cercetătorii cred că au aflat secretul
×