UPDATE | Toți miniștrii propuși de Marcel Ciolacu în noul Guvern au fost avizați favorabil, după audieri pe repede înainte. Ce urmează

UPDATE | Toți miniștrii propuși de Marcel Ciolacu în noul Guvern au fost avizați favorabil, după audieri pe repede înainte. Ce urmează
Gabriela Firea, audiată pentru funcția de ministrul al Familiei / Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 14/06/2023, 10:44
Actualizat: 14/06/2023, 17:31

Cabinetul Ciolacu va avea 18 portofolii, iar toți candidații propuși pentru preluarea lor au primit, audiați, miercuri, avize favorabile în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Conform procedurii constituționale, lista cu membrii viitorului Executiv vor fi dezbătute și votate în plenul reunit al Parlamentului, care este  programat joi, 14 iunie, de la ora 12:00. Ulterior, dacă trece de vot – ceea ce e previzibil, având în vedere că PSD, PNL și minoritățile au majoritatea – Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni. 

Cei 18 candidați propuși pentru funcția de membru al Guvernului de către Marcel Ciolacu, candidat la funcția de prim-ministru, au fost repartizați pentru audierile din cadrul comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului a candidaților, începând de la ora 10:00, până la 16:45. Avizul comisiilor este unul consultativ.

UPDATE ORA 16:00

Mircea Fechet este audiat pentru a prelua conducerea Ministerului Mediului, deținut până acum de UDMR.

  • Mircea Fechet a primit aviz favorabil.

UPDATE ora 15:00:

Angel Tîlvăr a intrat la audieri pentru un nou mandat la conducerii Ministerului Apărării.

  • Angel Tîlvăr a primit aviz favorabil.

După ce a condus Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu a intrat la audieri pentru un mandat la Ministerul Fondurilor Europene.

  • Adrian Câciu a primit aviz favorabil.

Luminiţa Odobescu este audiată pentru a prelua conducerea Ministerului Afacerilor Externe de la Bogdan Aurescu.

  • Luminiţa Odobescu a primit aviz favorabil.

UPDATE ORA 14:00

Alexandru Rafila este audiat pentru continuarea mandatului la Ministerul Sănătății.

  • Alexandru Rafila a primit aviz favorabil.

Gabriela Firea a intrat la audieri pentru un al doilea mandat la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

  • Gabriela Firea a primit aviz favorabil.

Actual premier și ministru interimar al Justiției, Cătălin Predoiu, este audiat pentru funcția de vicepremier cu portofoliul Internelor.

  • Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil.

UPDATE ORA 13:00:

Raluca Turcan a intrat la audieri pentru a prelua Ministerul Culturii, pe care l-a condus în Guvernul Orban.

  • Raluca Turcan a primit aviz favorabil.

Marius Budăi este audiat pentru a continua mandatul la Ministerul Muncii.

  • Marius Budăi a primit aviz favorabil.

UPDATE ORA 12:00:

Marcel Boloş a intrat la audieri la pentru funcția de ministru al Finanțelor, de către Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, împreună cu Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.

  • Marcel Boloş a primit aviz favorabil.

Bogdan Ivan, propus de Marcel Ciolacu pentru a prelua Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, în comisiile reunite, respetiv Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Comisia pentru știința și tehnologie și Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, și Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, Comisia pentru știinta, inovare și tehnologie, Comisia pentru învățământ.

  • Bogdan Ivan a primit aviz favorabil.

Radu Oprea este audiat pentru Ministerul Economiei şi Turismului, în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Camera Deputaților, și Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senat.

  • Radu Oprea a primit aviz favorabil.

UPDATE ORA 11:00:

Adrian Veştea a intrat la audieri pentru a prelua Ministerul Dezvoltării în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și Comisia pentru administrație publică a Senatului.

  • Adrian Veştea a primit aviz favorabil.

Sorin Grindeanu a intrat la audieri pentru a contiua mandatul la conducerea Ministerului Transporturilor, în Comisiile reunite pentru transporturi și infrastructură ale camerelor.

  • Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil.

 Sebastian Burduja a intrat la audieri pentru a conduce Ministerul Energiei, după ce anterior a deținut portofoliul Cercetării, în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru energie, infrastructura energetică și resurse minerale a Senatului.

  • Sebastian Burduja a primit aviz favorabil.

UPDATE ORA 10:00:

Alina Gorghiu a intrat la audieri pentru conducerea Ministerului Justiţiei de Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru constituționalitate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale ale Camerei Deputaților și de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Comisia pentru constituționalitate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei și petiții, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.

  • Alina Gorghiu a primit aviz pozitiv pentru a deveni ministru al Justiției

Ligia Deca a intrat la audieri pentru conducerea Ministerului Educaţiei de Comisiile pentru învățământ din cele două camere.

  • Ligia Deca a primit un aviz favorabil, ci 32 de voturi pentru și 8 împotrivă. La finalul audierilor, ea a rezumat prioritățile mandatului pe care îl va prelua dacă Guvernul Ciolacu este învestit.

Florin Barbu a intrat la audieri pentru preluarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Depuaților și Comisia pentru agricultură, industrie alimentara și dezvoltare rurală a Senatului.

  • Florin Barbu a primit aviz favorabil în comisii.

Propunerile lui Marcel Ciolacu

Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pe Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, în poziția de candidat pentru funcția de premier, la finalul consultărilor derulate la Palatul Cotroceni, după ce Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea Guvernului.

Liderul social democrat a fost desemnat astfel, conform procedurii constituționale, să propună un nou Executiv, Guvernul Ciolacu, care să fie votat în Parlament.

Guvernul Ciolacu va avea 18 ministere, iar candidații propuși de Marcel Ciolacu sunt:

  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii – Marius Budăi
  • Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
  • Ministrul Culturii – Raluca Turcan
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
  • Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
  • Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
  • Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
  • Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

Prioritățile programului de guvernare

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a expus, marți seara, prioritățile viitorului Guvern, între care creșterea veniturilor populației și un sistem de sănătate eficient.

„La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige mininum 500 de euro lunar, iar salariul mediu net să ajungă la 1.000 de euro”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul desemnat a subliniat importanța aducerii în țară a miliardelor din PNRR, la pachet cu reformele.

„Toți miniștrii nu vor fi membri ai PNL sau ai PSD, ci ai României. Tăiem privilegii nemeritate pentru ca toți să aibă șanse egale”, a mai spus liderul PSD.

Uniunea condusă de Kelemen Hunor a rămas în afara Palatului Victoria, după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, ca să preia ministerele Mediului și Energiei.

„Lucrurile se opresc, fiincă nu am reușit să ajungem la un consens a declarat marți” seară liderul maghiar. Conform lui  Hunor, UDMR nu a primit nimic din ceea de a cerut în negocieri.

Vezi AICI Programul de guvernare iunie 2023 – decembrie 2024.

Desemnarea lui Marcel Ciolacu vine după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia luni, 12 iunie.

Marți, conducerea Senatului l-a votat pe Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.

El fusese numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Audieri Guvern Iunie 2023 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori