Gabriela FIREA s-a decis să spună „adevărul despre cel mai mare proiect de mediu din țară!”

Gabriela FIREA s-a decis să spună „adevărul despre cel mai mare proiect de mediu din țară!”
Gabriela Firea s-a decis să spună „adevărul despre cel mai mare proiect de mediu din țară!” / Sursa FOTO: Facebook Gabriela Firea
Publicat: 13/05/2024, 10:07

„Adevărul despre cel mai mare proiect de mediu din țară!”, scrie Gabriela Firea pe Facebook, cu referire la stația de epurare de la Glina, numită „un proiect fanion al administrației social-democrate în București!”.

Astfel, candidatul PSD la alegerile locale din 9 iunie reamintește că „în mandatul meu ca primar general l-am deblocat”, aluzie la planurile pentru stația de epurare de la Glina, care „era oprite din 2002”.

Gabriela Firea: „Am lăsat lucrările în stadiu avansat”

„Am atras fondurile europene și am lăsat lucrările în stadiu avansat. Recunoașterea internațională de care se bucură este a noastră, a constructorilor și tuturor echipelor implicate. Nu este doar meritul actualei administrații care a făcut deja o obișnuință din a tăia panglici la proiectele lucrate în mandatul Firea.

Pentru un scurt istoric: proiectul stației pentru apele uzate din Capitală a fost oprit în 1989, după care a redevenit o prioritate în 2002 în dialogul dintre Ministerul Mediului și Comisia Europeană. 9 ani mai târziu, în 2011, a fost finalizată prima etapă. Apoi, nu s-au mai făcut progrese.

În 2016, în primul an de mandat, am deblocat proiectul, după ce fusese contestat în instanță 4 ani de zile. Am semnat contractul de lucrări pentru modernizarea stației de epurare și am atribuit contractul de lucrări prin licitație publică restrânsă.

În 2017, a început proiectarea, iar în 2018 au fost finalizate toate etapele de proiectare necesare atât pentru extinderea Stației de Epurare Glina, cât și pentru construirea incineratorului de nămol.

Lucrările efective au început la finalul lunii ianuarie 2019 și s-au desfășurat fără întreruperea activității stației de epurare, operată de Apa Nova București, care a asigurat sprijin pe tot parcursul proiectului. Nu s-a făcut pauză nici pe perioada stării de urgență, în timpul pandemiei Covid-19.

În iunie 2020, am făcut o vizită pe șantier alături de constructori, experți, consultanți. Informațiile sunt publice și au fost reflectate de presă. Incineratorul de nămol era gata în proporţie de aproape 85%, iar progresul fizic pentru întregul proiect era de 40%. O reușită imensă într-un an și jumătate!”, spune Gabriela Firea.

Primul incinerator de nămol din România

Vorbind despre finalizarea proiectului stației de epurare de la Glina, fostul primar general este de părere că firma constructoare ar trebui felicitată pentru această lucrare.

„Fără falsă modestie, primii pe lista celor care trebuie felicitați sunt, alături de specialiștii din primărie, constructorii împreună cu care am muncit patru ani pentru dezvoltarea celui mai mare proiect de mediu din sud-estul Europei, Aqualia și FCC Construction, ce au executat lucrările de extindere și modernizare a stației de epurare, și Suez International, care a construit incineratorul de nămol, împreună cu toate celelalte companii care au asigurat asistența tehnică, dirigenția de șantier până la toți producătorii componentelor și materialelor cu ajutorul cărora s-a construit acest proiect.

Amintesc că stația de epurare a apelor uzate de la Glina reprezintă cel mai mare proiect de mediu din țară, cu finanțare europeană, aici construindu-se și primul incinerator de nămol din România cu o capacitate de 713 metri cubi pe zi.

Costul total este 360 milioane euro, doar valoarea investiției de modernizare a stației de epurare și de construire a incineratorului fiind 117 milioane euro”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

CITEȘTE ȘI:

Gabriela Firea, mesaj pentru Nicușor Dan: „Normal ar trebui să fie TRANSPARENT și corect în cadrul precampaniei și campaniei”

Gabriela Firea, despre datoriile Primăriei Capitalei: „Când spuneam eu aceste lucruri, domnul primar NU accepta…”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
APARTAMENTE GRATIS în România. A venit vestea cea mare chiar acum: Este un sprijin
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×