Absență notabilă de la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie

Publicat: 20 03. 2018, 14:44

Krzysztof Szczerski, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat că Duda a „decis că nu va reprezenta Polonia la deschiderea Campionatului Mondial din Rusia”, în luna iunie, informează site-ul postului Radio Poland.

Ministrul polonez de Externe a comunicat vineri că este „certă” implicarea Moscovei în atacul neurotoxic din Marea Britanie, care l-a vizat pe un fost spion dublu rus. Consiliul UE pentru Afaceri Externe a adoptat luni o poziție de „solidaritate” cu Marea Britanie, cerând Rusiei să ofere clarificări privind atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus.

Moscova neagă acuzațiile și a exprimat regret în legătură cu poziția Uniunii Europene.

Fostul agent al Serviciului rus de informații militare (GRU), Serghei Skripal, și fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Un polițist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanței folosite în atacul produs pe data de 4 martite în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6).