Ciclistul Carol Eduard Novak, MEDALIE DE AUR la JOCURILE PARALIMPICE 2012 LONDRA

Publicat: 01 09. 2012, 21:23
Actualizat: 09 08. 2014, 12:48

Ciclistul român Carol Eduard Novak, care reprezintă România la JOCURILE PARALIMPICE 2012 de la Londra, a câștigat medalia de aur în finala de urmăriri, devansându-l pe cehul Jiri Jezek.

Novak, care în calificări a obținut un nou record mondial la această disciplină, a adus, prin victoria de sâmbătă, prima medalie pentru România la JOCURILE PARALIMPICE 2012 de la Londra, scrie ProSport.De asemenea, este cea de-a doua medalie pentru Novak la JO, după argintul obținut la Beijing, în 2008, în proba de contratimp.

Carol Eduard Novak a suferit, în urmă cu 16 ani, un grav accident de circulație, în urma căruia a rămas fără laba piciorului drept. Tânărul din Miercurea Ciuc a trebuit să renunțe atunci la visul său de a deveni patinator, dar a rămas în lumea sportului, îmbrățișând ciclismul. Novak are în palmares trei titluri de campion mondial la ciclism.

În 2008, după ce a cucerit argintul la Beijing, Novak a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Miercurea Ciuc.

PRO TV a realizat un material emoționant despre Novak, în care acesta rememorează accidentul care i-a schimbat viața și povesește cum a făcut trecerea de la patinaj la ciclism. „Am făcut patinaj viteză până la 20 de ani. Am fost campion național zece ani la rând, am avut toate recordurile. În 1996, am lovit un parapet cu mașina, mi-a retezat laba piciorului și a trebuit să-mi iau adio de la cariera de patinator”, își amintește Novak.

După numai doi ani, Novak a revenit în lumea sportului și s-a apucat de ciclism. „Împrejurările mă vor ajuta să ajung unde vreau, să las o urmă în sportul românesc, în istorie”, spunea Novak, la câteva luni înainte de plecarea la Londra, la JOCURILE PARALIMPICE 2012.